Pilav: Nema mjesta panici u KS, ali je potreban oprez

Pilav: Nema mjesta panici u KS, ali je potreban oprez
  • 23 Jun, 2020

SARAJEVO, 23. juna (FENA) - Predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo i direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo prof. dr. Aida Pilav, nakon promjene epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, izjavila je na press konferenciji da nema mjesta panici, ali da u svakom slučaju, ima mjesta velikom oprezu. 

- Ono što je ohrabrujuće u ovoj situaciji je da je, po našim nalazima, izvjesno da je virus izgubio svoju potentnost. Trenutno je na KCUS-u  smješteno 18 pacijenata.  Svi su stabilni, nitko nije na respiratoru, uglavnom se radi o lakšim kliničkim slikama - kazala ja Pilav. 

Ona je podsjetila da je u drugoj polovini maja došlo do smirivanja situacije, ali da je početkom juna ponovo došlo do porasta zaraženih u KS.

- To je bilo očekivano obzirom na liberalizaciju javno-zdravstvenih mjera, odnosno popuštanje restrikcija. Najveći broj novozaraženih bio je u periodu od 11. do 21. juna, kada smo u tih 10 dana imali registrirana  94 zaražena,  tako da trenutno aktivnih u KS ima 116, a izliječenih 111. Opet smo se našli u situaciji u kojoj je broj novozaraženih veći od broja izliječenih u KS, što bi bila poruka stanovništvu da je oprez potreban - kazala je Pilav.

Ona je podsjetila na preporučene mjere - nošenje zaštitne opreme, maski, posebno u zatvorenim prostorima, držanje fizičke distance 1,5 do 2 m, dezinfekciju prostora i ličnu higijenu, posebno ruku. 

Navodi da Krizni štab Kantonalnog ministarstva zdravstva redovno zasjeda, ali da ne smatra da je još situacija takva da treba doći do donošenja nekih restriktivnih mjera, "sugrađani trebaju da se naviknu na novi stil života, nove preporuke, jer virus je tu". 

-  Kada je početkom juna došlo do povećanja broja novozaraženih, imamo definirano nekih pet klastera, što je ohrabrujuće, radi se uglavnom o porodičnim klasterima. Prvi kaster, koji se javio početkom juna, je već zatvoren. Jedna od naših zaraženih sugrađanki došla je autobusom iz Švedske, dobili smo importiran virus, jedan izvor zaraze vezan je za povratak iz Hrvatske, a dva izvora zaraze vezana su za povratak iz Srbije - kazala je Pilav.

Krizni štab Kantonalnog ministarstva zdravlja na telefonskoj sjednici prije nekoliko dana privremeno je donio odluku o zabrani posjete socijalnim zdravstvenim ustanovama, nakon što je potvrđeno da je jedna uposlenica Gerontološkog centra u Sarajevu bila pozitivna. Pilav navodi da su testiranja u centrima u toku i da situaciju drže po kontrolom. 

Također, Pilav je dodala da je pod kontrolom i situacija u kojoj su neki od sugrađana, koji obnašaju javne funkcije u Skupštini Kantona, bili pozitivni.

Navodi, da podaci pokazuju da se ne radi o teškim kliničkim slikama te da zdravstvene službe kontinuirano rade svoj posao i svima stoje na raspolaganju 24 sata.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj