U galeriji "Mak" otvorena izložba "Kreativnost u slobodno vrijeme 2020"

U galeriji "Mak" otvorena izložba "Kreativnost u slobodno vrijeme 2020"
  • 27 Jun, 2020

(FENA) - Izložba pod nazivom "Kreativnost u slobodno vrijeme 2020" otvorena je u petak u Galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Postavka, upriličena u organizaciji Udruženja građana češkog porijekla "Češka beseda" Sarajevo, sadrži 25 panoa sa fotografijama kreativnih radova članova ovog udruženja, korespondirajući na određen način sa aktuelnim trenutkom pandemije koronavirusa.

Radovi članova "Češke besede" prikazuju različite prizore iz života evropskih gradova i zemalja, svjedočeći jedinstvo kreativnog izraza i inspiraciju koja se prelijeva preko svih ovozemaljskih granica, nudeći duhovnu dimenziju kao mjeru umjetničkog pristupa stvarnosti i svijetu koji nas okružuje.

Predsjednica Udruženja građana češkog porijekla "Češka beseda" Sarajevo Jovanka Manzalović-Šalaka Feni je kazala kako se radi o sedmoj po redu izložbi iz serijala "Kreativnost u slobodno vrijeme", te 17. u sklopu ciklusa "Česi u BiH".

- Interesantno je da je izložba nastala u periodu proglašenja pandemije Covida-19, što je predstavljalo izazov za naše članove da se okupe putem novih online mogućnosti, tako da su oni sa oduševljenjem prihvatili da izdvoje vlastite fotografije, od čega su neke nastale u minulom periodu - podsjeća Manzalović-Šalaka.

Istovremeno navodi kako postavka na najbolji način oslikava period koji je iza nas, izražavajući očekivanje da će prezentacija umjetničkog stvaralaštva članova Udruženja biti nastavljena u kontinuitetu.

Potpredsjednica "Češke besede" Leona Sabolek, zadužena za kulturu, kazala je kako je aktuelnoj, prethodila virtualna izložba obzirom na novonastalu situaciju, uzrokovanu pandemijom koronavirusa.

Dodala je kako su predstavljeni radovi u značajnoj mjeri orijentirani na stanje u vezi sa Covidom-19 i reakcijama koje je novonastala situacija proizvela.

Sabolek navodi kako postavka sadrži i određen broj njenih fotografija koje svjedoče o Česima, odnosno kraju (južna Češka, Moravska) iz kojeg potiče njen djed, a koji je učestvovao u izgradnji Sarajeva.     

Kako je prilikom otvaranja izložbe rečeno, "postavka je nastala u vrijeme kada su muzeji, koji ljubomorno čuvaju bh. historiju, koji pohranjuju našu prošlost i pomno zapisuju našu sadašnjost, zatvoreni, kada se u svim obrazovnim ustanovama nastava odvija ‘online’, kada se niz tobogane u sarajevskim parkovima ne spuštaju djeca, kada pripadnici generacije 65+ kao dio društva sa dalekosežnim sjećanjem mogu samo kroz prozor komunicirati sa ostalim svijetom i kada se svi oni, između dobi od 18 i 65, na sreću onih najmlađih i onih u poznijim godinama, pokušavaju činiti novonastalu stvarnost podnošljivom".

Podijeli:

Najnoviji sadržaj