Pilav: Epidemiološka situacija se mijenja, ali u KS nema aktivnih žarišta

Pilav: Epidemiološka situacija se mijenja, ali u KS nema aktivnih žarišta
  • 29 Jun, 2020

(FENA) - Predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo i direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo prof. dr. Aida Pilav, nakon promjene epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, kazala je na današnjoj konferenciji za medije da je trenutno 265 osoba zaraženih koronavirusom u KS.

- To znači da je došlo do porasta broja zaraženih. Nakon popuštanja mjera očekivali smo da će doći do povećanja broja novooboljelih. Sada smo ponovo u fazi pooštravanja mjera, a od jučer je na snagu stupila privremena zabrana posjećivanja socijalnim ustanovama, staračkim domovima, ugostiteljskim objektima je skraćeno radno vrijeme, a maske je obavezno nositi u zatvorenim prostorima - kazala je Pilav. 

Ističe da se epidemiološka situacija definitivno mijenja, te da u Kantonu Sarajevo nema detektiranih aktivnih epidemioloških žarišta, kao i da su najveću brigu u prethodnom periodu izazvali zaraženi štićenici Gerontološkog centra. 

Trenutno je na KCUS-u hospitalizirana 21, a otpušteno pet osoba. Radi se o osobama srednje živote dobi sa srednje teškom kliničkom slikom. Uglavnom se radi o upalama pluća. Smrtnih slučajeva u KS nije bilo od aprila. 

- Sve veći broj zaraženih osoba je srednje životne dobi. To je populacija na koju posebno apeliramo da nose ličnu zaštitu i održava distancu, te higijenu ruku i prostora u kojem se nalaze - istakla je Pilav. 

Dodala je da su neodgovorni pojedinci sa simptomima zaraze koronavirusom išli na radna mjesta i zarazili radne kolege, zbog čega je poslodavcima upućen niz preporuka kako se ponašati u takvim situacijama.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj