Božinović: Najkasnije sutra odluka o popuštanju mjera za ulazak osoba iz BiH u Hrvatsku

Božinović: Najkasnije sutra odluka o popuštanju mjera za ulazak osoba iz BiH u Hrvatsku
  • 29 Jun, 2020

Obzirom na to da je najavljeno donošenje nove preporuke Evropske unije (EU) da se ukinu restrikcije za zemlje zapadnog Balkana kad je riječ o ulasku u Evropsku uniju, hrvatski ministar unutrašnjih poslova i šef Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović je najavio kako će Hrvatska ovu odluku pustiti na snagu najvjerovatnije već sutra, javlja Anadolu Agency (AA).

Božinović je istakao kako je Hrvatska u fazi „plesa sa virusom“ te kako se na dnevnoj bazi analiziraju događanja vezana uz stanje sa koronavirusom u zemlji, susjedstvu i u širem kontekstu.

Izjavio je kako su razgovori o ukidanju restrikcija vezanih uz koronavirus za zemlje zapadnog Balkana na evropskom nivou u toku te kako će Hrvatska liberalizirati režim u skladu sa preporukama za državljane EU, ali i zemalja istočnog susjedstva.

„Ako mjere stupe na snagu, očekujemo da se svi koju ulaze u Hrvatsku pridržavaju epidemioloških mjera. Međutim, to ne bi više značilo obavezu samoizolacije za osobe koje dolaze iz smjera Bosne i Hercegovine“, kazao je Božinović.

Naglasio je kako odluku evropskih institucija u Briselu očekuje najkasnije sutra.

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj