EU će osigurati značajna grant sredstva za poljoprivredne proizvođače u BiH

EU će osigurati značajna grant sredstva za poljoprivredne proizvođače u BiH
  • 30 Jun, 2020

(FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Steliana Nedera razgovarali su proteklog vikenda u Trebinju o implementaciji projekata, čiji je cilj povećanje konkurentnosti i otvaranje novih radnih mjesta u izvozno orijentiranim sektorima, turizmu, poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i oporavak od posljedica koronavirusa.

U oblasti vezanoj za modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH, Evropska unija (EU) trenutno finansira dva veoma značajna projekta, a to su ''EU4Business'' i ''EU4Agri''. Prvi projekat provode Njemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ), UNDP i Međunarodna organizacija rada (ILO), a drugi UNDP i Češka razvojna agencija.

- Kroz spomenute projekte EU će osigurati značajna grant sredstva za poljoprivredne proizvođače u BiH. Grantovi će biti dodijeljeni za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i kapacitete za preradu u cilju jačanja tržišne efikasnosti, zatim jačanje savjetodavnih usluga za unaprjeđenje znanja i razvoj vještina poljoprivrednih proizvođača, te jačanje i diverzifikacija ruralne ekonomije. Dio sredstava iz ovih projekata bit će iskorišten za pružanje tehničke pomoći kako bi se što uspješnije iskoristila raspoloživa sredstva - rekao je ministar Košarac.

Naveo je da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pružiti punu podršku provođenju spomenutih projekata, kako bi se omogućila brža i efikasnija adaptacija domaćih poljoprivrednih kapaciteta, kao i projekata u oblasti turizma, kao što je projekat Via Dinarika, kojim se pomaže oporavak poslovanja u okviru ovog sektora.

 - Zahvalan sam partnerima iz EU, Agencije za međunarodni razvoj SAD (USAID), Italijanske agencije za razvojnu saradnju (AICS) i UNDP-a na podršci u oblastima poljoprivrede, turizma i ruralnog razvoja. U predstojećem periodu posvetit ćemo dodatnu pažnju oporavku poljoprivrede i projektima iz ovih oblasti, kako bismo se što uspješnije suočili sa posljedicama krize izazvane pandemijom koronavirusa - istakao je ministar Košarac nakon sastanka sa rezidentnom predstavnicom UNDP-a u BiH Stelianom Nederom, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.   

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj