Islamska zajednica BiH: 100 hiljada KM Sandžaku za borbu protiv koronavirusa

Islamska zajednica BiH: 100 hiljada KM Sandžaku za borbu protiv koronavirusa
  • 30 Jun, 2020

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na današnjoj sjednici donio je odluku o urgentnom izdvajanju 100.000 KM za podršku medicinskim timovima koji će iz Bosne i Hercegovine biti upućeni u Sandžak kako bi pomogli tamošnjim medicinskim radnicima u suzbijanju širenja koronavirusa.

Vanrednom sjednicom predsjedavao je reisu-l-ulema Huseina ef. Kavazovića, a rijaset je, također, donio odluku da se u svim džamijama u domovini, domovinskim zemljama i bošnjačkoj dijaspori ovog petka organizira sergija (prikupljanje dobrovoljnih priloga) za podršku Sandžaku u borbi protiv koronavirusa, prenosi portal Klix.ba.

Na sjednici su razmatrane i dodatne mjere zaštite u organima i institucijama IZ u BiH, koje će se poduzimati nakon ponovnog pogoršanja epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Imami i džematski odbori se još jednom podsjećaju da su dužni u džamijama i na svim skupovima koje organizira IZ u BIH u skladu sa preporukama nadležnih organa pridržavati se propisanih mjera samozaštite.

Reisu-l-ulema je preporučio da svi vjernici iz rizične skupine namaze obavljaju kod kuće i da umjesto džume namaza klanjaju podne-namaz.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj