Komisija donijela Odluke o proglašenju nacionalnih spomenika BiH

Komisija donijela Odluke o proglašenju nacionalnih spomenika BiH
  • 03 Jul, 2020

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine donijela je na jučerašnjoj sjednici odluke o proglašenju nacionalnim spomenicima Pokretnog dobra - Specijalne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u Sarajevu i Graditeljske cjeline crkve Vaznesenja Hristovog u Dubočanima, grad Trebinje, saopćeno je iz te komisije.

Članovi Komisije usvojili su, također, izmjene i dopune odluka o proglašenju sljedećih dobara nacionalnim spomenicima BiH: Historijski spomenik - Zgrada Krajinaputeva u Bihaću; Graditeljska cjelina – Električna centrala na Hisetima (Marijin Dvoru) u Sarajevu; Graditeljska cjelina - grupa zgrada u Kotromanićevoj ulici (Kotromanićeva br. 36, br. 38 i zgrada na uglu Kotromanićeve i ul. Kalmija Baruha ) u Sarajevu; Historijski spomenik - Despića kuća u Sarajevu; Graditeljska stambena cjelina - Begovina u Stocu; Historijsko područje - Nekropola sa stećcima Radimlјa, Stolac.

Izmjene i dopune odluka odnose se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem lokaliteta.

Ovoj sjednici Komisije prisustvovali su i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj