Gradonačelnik Skaka: Svaki juli je bolan podsjetnik na Srebrenicu, važno je da pamtimo, podsjećamo i opominjemo

Gradonačelnik Skaka: Svaki juli je bolan podsjetnik na Srebrenicu, važno je da pamtimo, podsjećamo i opominjemo
  • 11 Jul, 2020

Danas se navršava 25. godina od genocida u Srebrenici, od planski provedenih zvjerskih ubistava pred kojim se zdravom razumu ledi krv u žilama.

„Svaki juli je bolan podsjetnik na Srebrenicu. Genocid koji je počinjen ne možemo i ne smijemo zaboraviti. Važno je da pamtimo, podsjećamo, opominjemo kako se više nikada, nikome i nigdje ne bi desili Srebrenica, Prijedor, Višegrad...“, istakao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Grad Sarajevo je inicirao i realizirao projekte sa ciljem podizanja svijesti o zločinu genocida u Srebrenici i potrebi suočavanja sa prošlošću.

„Zbog naše i budućnosti naše djece dužni smo da na dostojanstven i adekvatan način tretiramo događaje iz prošlosti. Pogotovo danas, kada živimo vrijeme u kojem smo svjedoci oživljavanja ideologija fašizma i nacizma, rasnih diskriminacija. Zato sam, između ostalog, inicirao, a što je Gradsko vijeće i prihvatilo, Prvu rezoluciju Grada Sarajeva kojom i institucionalno osuđujemo svaki pokušaj promocije i rehabilitacije ugnjetačkih ideologija“, poručio je Skaka.

U okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, a uz podršku Grada Sarajeva, Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica i Ateljea Zec, u bivšoj Fabrici akumulatora u Potočarima postavka slikarski opus „Exodus“ maestra Safeta Zeca trajat će tri mjeseca.

Prethodnih godina u Potočarima se, u vrijeme obilježavanja godišnjica genocida u Srebrenici okupljalo više hiljada ljudi. Zbog pandemije koronavirusa sve planirane ovogodišnje manifestacije u Srebrenici, uključujući komemoraciju, dženazu i ukop žrtava prilagođene su posebnom režimu uz poštivanje preporuka nadležnih institucija.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj