Bijela tabija jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija Sarajeva

Bijela tabija jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija Sarajeva
  • 14 Jul, 2020

Bijela tabija jedan od najimpozantnijih objekata graditeljskog naslijeđa Sarajeva ponovo je u redu najatraktivnijih turističkih atrakcija grada.

Zahvaljujući Gradu Sarajevu koji je u saradnji sa Federalnim zavodom za zaštitu spomenika, te ostalim relevantnim institucijama završio projekat sanacije, obnove dijela kamenih zidova unutar kompleksa i konzervacije - građanima i posjetiocima Sarajeva pružena je prilika da se i sami uvjere u značaj ove tvrđave.

Upravo u obnovljenom spektakularnom ambijentu Bijele tabije ove godine je i održan Bajramski koncert.

Dominantan položaj Bijele tabije koja je na istočnoj visinskoj koti sarajevske kotline u odnosu na izgled gradske jezgre, ostavlja specifičan pečat ljudskog stvaralaštva. Interesantan je podatak da je ime dobila po bijelom krečnjaku od kojeg je i sagrađena.

O vremenu nastanka Bijele tabije do danas su izrečena različita mišljenja. Prema jednom, objekat je nastao oko 1550. godine (mišljenje je zasnovano na podacima koje daje putopisac Katarino Zeno), a porušena je u vrijeme izgradnje Vratničkog grada i na njenom mjestu je izgrađena nova utvrda, koju danas prepoznajemo po poligonalnom obliku.

Prema drugom mišljenju, na mjestu Bijele tabije se još u srednjem vijeku nalazila tvrđava, koja nije bila veća od uobičajenog tipa srednjovjekovne odbrambene utvrde koja štiti otvoreno naselje (podgrađe) u njenoj blizini, navodi se na stranici Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajeva.

Arheološka istraživanja pokazala su kako je najstariji dio tvrđave sagrađen još u srednjem vijeku, krajem 14. ili početkom 15. vijeka, te da je tvrđava dograđivana u vrijeme osmanske, a potom i austro-ugarske vladavine.

Kula je bila od velikog značaja za odbranu grada prilikom napada austrijskog princa Eugena Savojskog u 17. vijeku, te austrougarske vojske 1878. godine.

Uspješnu rekonstrukciju izgleda srednjovjekovne tvrđave na mjestu Bijele tabije uradio je Alija Bejtić, na osnovu podataka koje daju izvori iz 17. vijeka.

Vrsni poznavalac historije šehera i njegovih simbola, arhitekta Mufid Garibija kazao je kako o značaju Bijele tabije dovoljno govori i činjenica da je upravo ona bila prva lokacija na kojoj su, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, snage UN-a formirale svoje vojno utvrđenje i podigle zastave.

Bijela tabija je danas Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a zbog nevjerovatnog pogleda koji se sa ove lokacije pruža jedna je od najposjećenijih.

Unutar ograđenih zidina ove utvrde možete ući svakim danom u terminu od 10 do 19 sati.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj