U Hanikahu internacionalna izložba "Umjetnici Sarajevu"

U Hanikahu internacionalna izložba "Umjetnici Sarajevu"
  • 20 Jul, 2020

SARAJEVO, 20. jula (FENA) - Internacionalna deveta izložba "Umjetnici Sarajevu" koju organizira Galerija "Preporod“ bit će otvorena od 20. do 30. jula u Gazi Husrev-begovom hanikahu.

Na izložbi će se predstaviti umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Turske, Grčke, Francuske, Južne Koreje.

Umjetnica i saradnica Galerije "Preporod" Ilonka Jasak podsjetila je da je riječ o devetoj izložbi "Umjetnici gradu Sarajevu“ te da su se odlučili da je otvore i u postojećim uslovima.

Jasak je istakla da je prostor Hanikaha prostran, otvoren, te da će se truditi da se posjetioci pridržavaju mjera.

- Većinom su izloženi radovi nastali u prethodnoj koloniji, a smanjen je broj dana trajanja izložbe - kazala je Jasak uz poziv turistima i sugrađanima da posjete izložbu.

Umjetnik Adis Lukač kazao je da su internacionalne kolonije i izložbe važne svakom umjetniku kao mjesto razmjene ideja i iskustava.

- Motivski smo potpuno različiti. I onda od tih dijelova napravite jedan mozaik koji zaživi svake godine. Izložba je od velikog značaja za grad, mogu reći i za državu, jer se povezujemo i širi se ta mreža povezivanja umjetnika na svjetskom nivou - smatra Lukač.

Umjetnici čija djela se mogu vidjeti na izložbi su: Dževad Hozo, Edin Numankadić, Šemsa Gavrankapetanović, Ćazim Hadžimejlić, Dževdet Nikočević, Mirsada Baljić, Mensur Porović, Adis Lukač, Amra Kozlić, Ilonka Jasak, Adela Nurković-Kulenović, Merima Ivković, Ira Skopljak, Jasmina Spahić, Sead Emrić, Nerdina Abdulić Osmančević, Halida Emrić (BiH) Omer Kalesi (Francuska), Nora Lefa (Grčka), Fehim Husković (Makedonija), Alaybey Karoglu, Orhan Cebrailoglu, Birsen Ceken (Turska), Hasan Zeybek (Kipar), Besnik Džemaili (Kosovo), Selver Kadrović (Crna Gora).

Podijeli:

Najnoviji sadržaj