Analiza Kriznog štaba: Zašto je u Sarajevu došlo do porasta broja novozaraženih

Analiza Kriznog štaba: Zašto je u Sarajevu došlo do porasta broja novozaraženih
  • 26 Jul, 2020

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koji se redovno prikupljaju iz zdravstvenih ustanova, u Kantonu Sarajevo je od sredine prošlog mjeseca uočeno pogoršanje epidemiološke situacije izazvane koronavirusom.

Kako se navodi, početni slučajevi su vezani i za importirane slučajeve iz susjednih država kao što je Srbija.

U periodu od 1. juna do 24. jula 2020. godine u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 1.726 slučajeva koronavirusa. U prvoj sedmici juna nije bilo aktivnih slučajeva, uz 104 izliječena pacijenta. Porast broja novozaraženih je registriran od 9. juna 2020. godine.

Tokom tog perioda većina slučajeva je povezana sa importiranim slučajevima. A onda je nastavljen trend rasta broja slučajeva, a najveći dnevni broj novozaraženih bio je 2. jula 2020. kada je potvrđeno 107 novozaraženih osoba.

U julu prosječan broj novozaraženih iznosio je 57 osoba dnevno.

- Uočava se tendencija porasta novozaraženih, uprkos jasno izdatim naredbama o pridržavanju i provođenju javno-zdravstvenih mjera, a to je obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, kao i na otvorenim prostorima gdje nije moguće držati distancu od dva metra. Isto tako, preporučen je broj osoba u zatvorenim prostorima do 50, ali uz poštivanje distance i nošenje maski, kao i 100 osoba na otvorenom prostoru uz poštivanje epidemioloških preporuka. Tokom boravka u zatvorenim prostorima, uključujući javne prostore, kao i korištenja javnog gradskog prijevoza, obavezna je upotreba zaštitnih maski, bez izuzetka - kažu iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Uočeno svakodnevno kršenje naredbi

Ističu i da se svakodnevno uočavaju kršenja ovih naredbi, tako da i dalje nemamo efekt u smanjenju broja novozaraženih u KS, obzirom na to da su propisane javno-zdravstvene mjere dokazano najefikasnije u širenju koronavirusa.

- Broj hospitaliziranih pacijenata je u porastu, ali udio pacijenata koji zahtijevaju hospitalizaciju i dalje je između 5 i 6 posto, što odgovara projekcijama Svjetske zdravstvene organizacije da do 6 posto pacijenata ima kliničku sliku za koju je potrebna hospitalizacija. Trenutno je u KS aktivno 1.109 slučajeva, a oporavilo se 605 osoba, uz 23 smrtna ishoda - dodaju iz Kriznog štaba.

Naglašavaju da je najveći broj zaraženih u starosnoj dobi 36 do 55 godina, što je radnoaktivno stanovništvo, koje je najviše u pokretu i aktivnosti, što govori u prilog da su najizloženiji i trebaju biti disciplinirani u poštivanju izrečenih naredbi.

- Ohrabruje činjenica da je mali procent novozaraženih u starijim starosnim skupinama, 65 i više godina, što govori u prilog kako starije stanovništvo provodi preventivne mjere zaštite, u cilju zaštite vlastitoga zdravlja i zdravlja ostalih. U uslovima proglašene epidemije u Federaciji Bosne i Hercegovine od 17. jula 2020. godine, pojačan je sanitarni nadzor na graničnim prijelazima i provođenje mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, a obavezuje se i provođenje svih naredbi koje donosi Federacija BiH. Ovo je značajna društvena odgovornost za javno zdravlje, što nas sve poziva na visok stepen solidarnosti i poštivanje svih proglašenih mjera - poručili su iz Štaba.

Stoga, poštivanje mjera je neophodno, jer time:

  •     štitimo svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih,
  •     štitimo ekonomiju,
  •     poboljšavamo kvalitet života,
  •     rasterećujemo teret koji je na zdravstvenom sistemu zemlje,
  •     dajemo značajan doprinos poboljšanju javnoga zdravlja u svijetu,
  •     te izvršimo i provjeru vakcinalnog statusa djece, kroz popunjavanje propuštenih vakcina, što doprinosi zaštiti cijele populacije od vakcinom preventabilnih bolesti.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj