Grad Sarajevo podržava VKBI, HNV i SGV za izuzetan doprinos očuvanju multietničke slike grada Sarajeva

Grad Sarajevo podržava VKBI, HNV i SGV za izuzetan doprinos očuvanju multietničke slike grada Sarajeva
  • 03 Aug, 2020

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa zamjenicima Milanom Trivićem i Ivicom Šarićem danas je potpisao ugovore sa predstavnicima Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) i Srpskog građanskog vijeća (SGV) o finansijskoj podršci, aktivnostima i projektima koje vode ove nevladine organizacije.

„Grad Sarajevo nastoji doprinijeti kreiranju boljih uslova za kontinuirani razvoj i djelovanje ovih organizacija koje imaju poseban značaj za glavni grad Bosne i Hercegovine. Drago mi je što ove organizacije imaju aktivnu ulogu u promicanju multietničkih vrijednosti, da društvo ostane zajednica odgovornih pojedinaca orijentiranih prema napretku“, istakao je Skaka.

Podsjetio je i da Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće i Srpsko građansko vijeće ukazuju na društvene probleme i u skladu sa mogućnostima aktivno djeluju na rješavanju istih.

Predstavnici VKBI Hasnija Muratagić-Tuna, u ime HNV Marijo Pejić, te potpredsjednik SGV Rajko Živković, izrazili su zahvalnost gradonačelniku Skaki i Gradu Sarajevu na razumijevanju koje imaju prema njihovom radu.

„Počastvovani smo podrškom koja nam je ukazana. Sredstva će biti utrošena na realizaciju projekata na kojim radimo. Trenutno jedan od najvažnijih jeste Rječnik bosanskog jezika“, kazala je Hasnija Muratagić-Tuna, predsjednica Upravnog odbora Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, koja se zahvalila na kontinuiranoj pomoći, te pohvalila nastojanja Grada i gradonačelnika Skake da unaprijedi saradnju s organizacijama iz svih bh. konstitutivnih naroda.

Rajko Živković, potpredsjednik Srpskog građanskog vijeća podsjetio je kako je ova organizacija nastala još u ratu kao glas za zajedništvo i komšijski život bez etničkih podjela.

„Našim radom dokazivali smo i nastavljamo, da je moguće očuvati multietničko biće Sarajeva i BiH. Orijentirani smo, posebno u ovom vremenu pandemije, da pomažemo ugroženim porodicama i pojedincima kojima je pomoć potrebna“, istakao je Živković.

Marijo Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća izrazio je oduševljenje saznanjem da je na Gradskom vijeću pokrenuta inicijativa da ova tri udruženja budu proglašena od značaja za Grad Sarajevo.

„Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što je Grad Sarajevo i ove godine podržao naš rad. Ove organizacije daju izuzetan doprinos očuvanju multietničke slike grada, pogotovo u ovo vrijeme kada je grad na meti različitih nacionalističkih politika koje pokušavaju osporiti njegovu vjekovnu multikonfesionalnu i multinacionalnu strukturu, kazao je Pejić te naglasio historijsku ulogu koju sve tri organizacije imaju još od ratnih dešavanja.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj