Godišnjica pogibije generala Armije RBiH Izeta Nanića

Godišnjica pogibije generala Armije RBiH Izeta Nanića
  • 05 Aug, 2020

Izet Nanić, legendarni komandant 505. Bužimske brigade V korpusa Armije RBiH poginuo je na današnji dan, 5. augusta 1995. godine.

Bosanski gazija borio se četiri godine za slobodu Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Izet Nanić je rođen u Bužimu 4. oktobra 1965. godine, od majke Rasime i oca Ibrahima kao drugi od sedam sinova, podsjeća historija.ba. Osnovnu školu je završio u Bužimu sa odličnim uspjehom, a srednju vojnu (opću) školu završio je u Zagrebu 1984. godine. Po završetku srednje škole upisuje Vojnu akademiju u Beogradu (smjer RV PVO) gdje provodi dvije godine (1984.-1986.) te jednu godinu u Sarajevu, da bi Vojnu akademiju završio u Zagrebu 1987. godine.

Svoje službovanje u bivšoj JNA, kao poručnik RV PVO, provodi u Kragujevcu da bi nakon četiri godine rada prozreo namjere velikosrpske politike i napustio već kompromitiranu JNA početkom 1992. godine. Nakon napuštanja JNA dolazi sa porodicom u rodni Bužim, gdje uzima aktivno učešće u organizaciji odbrane i formiranju prvih vojnih jedinica. Formirao je ŠTO, a 01. augusta 1992. godine, postavljen je na dužnost komandanta ŠTO Bužim. Osnivač je 105. Bužimske udarne krajiške brigade koja je formirana 15. augusta 1992. godine (kasnije 105. BUMB - 505. Viteška mtbr). Brigadu je vodio uspješno kroz brojne bitke i briljantne pobjede, te su izgradili specifičnu brigadu sa prepoznatljivim i jedinstvenim načinom ratovanja.

Formirao je specijalne jedinice (ČSN-BSN «Hamza» i DIV «Gazije» koje kroz brojne bitke izrastaju u najbolje jedinice 5. korpusa i Armije BiH). Izet Nanić je pao kao šehid u borbi za slobodu Republike Bosne i Hercegovine i njenih naroda od agresije SR Jugoslavije, Republike Hrvatske i njihovih lokalnih najamnika kao secesionističkog pokreta Abdića.

Bužimljani i Krajišnici su njemu i bratu Nevzetu podigli spomenik u njihovoj rodnoj Nanića Dolini blizu Bužima.

Izet Nanić je za života odlikovan priznanjem "Zlatni ljiljan“ 1994. godine, a posthumno 1998. godine Ordenom heroja oslobodilačkog rata i unaprijeđen u čin brigadnog generala.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj