Katar Islamskoj zajednici u BiH za dva projekta donirao 3,5 miliona eura

Katar Islamskoj zajednici u BiH za dva projekta donirao 3,5 miliona eura
  • 05 Aug, 2020

(FENA) - Ambasada države Katar u Bosni i Hercegovini danas je u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke svečano potpisala dva donatorska ugovora sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini ukupne vrijednosti približno 3,5 miliona eura.   

Ugovore su potpisali ambasador Katara u BiH Sultan el-Khater i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.  

Ugovore finansira Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja države Katar.

Prvi projekat u visini dva miliona eura odnosi se na kupovinu objekta Heco na Baščaršiji i njegovo pretvaranje u vakufski hotel, dok se drugi projekat odnosi na dovršavanje izgradnje Islamskog centra i džamije Lukavca u iznosu 1,458 miliona eura.

Ambasador el-Khater u svom obraćanju kazao je da "Država Katar nastoji ojačati odnose sa Bosnom i Hercegovinom u ekonomskim, kulturnim i obrazovnim oblastima". 

- Prvi projekat ima više ciljeva, od kojih je najvažniji povećanje turističkog potencijala Bosne i Hercegovine, te doprinos rješavanju nezaposlenosti mladih kako bi se smanjila njihova migracija. Profit od ovog projekta IZBiH će koristiti u jačanju svojih humanitarnih i obrazovnih projekata - kazao je El-Khater.

Za drugi projekat ambasador Katara je rekao da za cilj, pored vjerskih pitanja, jača ekonomske aktivnosti kroz korištenje poslovnih prostora u sklopu centra, te jača vaspitno-obrazovne aktivnosti.

El-Khater je naglasio da će država Katar i "dalje raditi na pružanu podrške Bosni i Hercegovini u svim pravcima, kako bi joj pomogla da ostvari svoje ekonomske i obrazovne ciljeve, te omogući bolji život svojih građana".

Pored ova dva ugovora Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja Katara doniralo je i 100.000 eura, tokom mjeseca ramazana, za provedbu projekta "Iftari za postače u BiH". 

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović kazao je da je država Katar obezbijedila dva važna projekta za Islamsku zajednica u BiH, izgradnju Islamskog centra u Lukavcu i kupovinu i renoviranje zgrade za potrebe Gazi Husrev-begove biblioteke, koji će ojačati IZBiH. 

- Država Katar je prijateljska država BiH. Ona je to dokazala mnogo puta prema našoj zemlji. Katar je prije dva mjeseca među prvim državama poslao pomoć BiH za potrebe suzbijanja pandemije koronavirusa. To dokazuje prijateljstvo koje traje decenijama. Ne trebamo smetnuti sa uma da je država Katar IZBiH pomogla oko mnogih važnih projekata, među kojim i izgradnja Gazi Husrev-begove biblioteke. Posebno bih se osvrnuo na najveći projekat - izgradnje Islamskog centra u Ljubljani, za koji je država Katar uložila više od 35 miliona eura. To nam govori koliko je država Katar posvećena potrebama IZBiH, svim njenim dijelovima gdje se Bošnjaci nalaze. To nam govori o veličini i snazi ove države kao je - reis Kavazović.  

Podijeli:

Najnoviji sadržaj