Odata počast na igmanskim šehitlucima i spomen-obilježjima

Odata počast na igmanskim šehitlucima i spomen-obilježjima
  • 07 Aug, 2020

(FENA) - Manifestacija ''Odbrana BiH - Igman 2020'' u budućnosti treba da ima dugotrajan karakter, da ne budu samo dani sjećanja - poručio je ministar za boračka pitanja kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica sa planine Igman.

- Mi moramo živjeti naše pobjede, u uslovima u kakvim jesmo. Bez obzira na dešavanja tu smo da se prisjetimo onih koji su učinili najviše onda kada je bilo najpotrebnije - rekao je Grabovica, te se prisjetio nedavno preminulog federalnog ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića.

Pripadnik Četvrte viteške motorizovane brigade Esad Delić prisjetio se ratnih dešavanja naglašavajući čast bosanskog vojnika.

- Pripadnik Armije RBiH sigurno je najčasniji vojnik u Evropi koji nije pravio nikakva zlodjela - rekao je Delić.

Naglasio je da je planina Igman sveta planina na kojoj je svaki pedalj natopljen krvlju onih koji su branili Bosnu i Hercegovinu.

Generalni sekretar manifestacije Hamdija Hasanović podsjetio je da su ovogodišnja dešavanja uslovljena pandemijom i da su ispoštovane preporuke kriznih štabova.

Rekao je da je program skraćen te da je stanovništvo pozvano da podršku da iz svojih kuća.

Današnje aktivnosti manifestacije ''Odbrana BiH - Igman 2020'' održane su na Igmanu gdje su odate počasti na šehitlucima i spomen-obilježjima. Odata je počast na Grkarici, Proskoku, Velikom polju, Mrazištu i Brezovači. 

Na historijskim časovima koji su upriličeni prilikom polaganja cvijeća i odavanja počasti poručeno je da Igman ima neprocjenjivu vrijednost za odbranu BiH, sa geografskog, geopolitičkog i strateškog položaja.

Do kraja manifestacije planirano je još odavanje počasti stranim vojnicima i diplomatama i okrugli stol.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj