Novalić: Sve bolnice će biti aktivirane kao izolatoriji

Novalić: Sve bolnice će biti aktivirane kao izolatoriji
  • 10 Aug, 2020

(FENA) - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je na sastanku sa predstavnicima kantona dogovoreno da Vlada FBiH preuzme na sebe komunikaciju sa javnošću o opasnosti koju predstavlja koronavirus, te da će sve bolnice biti aktivirane kao izolatoriji.

Nakon sastanka, kojem su osim predstavnika kantona prisustvovali i predsjedavajući oba doma Parlamenta FBiH, te čelnici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kao i federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite, Novalić je dodao da je dogovoreno i da je na kantonima da u skladu sa epidemiološkom situacijom donose mjere za suzbijanje širenja zaraze.

- Radi se o opasnoj bolesti koja pogađa i mlađu populaciju, što imamo priliku vidjeti u posljednje vrijeme, a problem je što je zdravstveni sistem na granici kapaciteta - rekao je Novalić.

Naveo je da će biti uspostavljena jedinstvena baza podataka o epidemiološkoj situaciji za čitavu Federaciju.

Novalić je precizirao da je danas, u dva i pol mjeseca od ukidanja stanja nesreće u FBiH, broj zaraženih osam puta veći nego u dva i pol mjeseca kada je to stanje bilo na snazi.

- U prva dva i pol mjeseca borbe sa koronavirusom usvajali smo mjere koje su broj zaraženih svele na 87, ali se dogodilo "smrzavanje" privrede i više nismo mogli dopustiti da se takvo stanje nastavi - naglasio je Novalić.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj