SAD: Premijera dokumentarnog filma “Don’t cry for me Sarajevo – Susan Sontag u Sarajevu“

SAD: Premijera dokumentarnog filma “Don’t cry for me Sarajevo – Susan Sontag u Sarajevu“
  • 28 Oct, 2020

Američka premijera dokumentarnog filma „Don't cry for me Sarajevo – Susan Sontag u Sarajevu“, nastalog u režiji Nihada Kreševljakovića, te u koprodukciji UG VideoArhiv-Knjižnica Hamdija Kreševljaković i Festivala MESS bit će održana 29. listopada u  okviru 17. Bosanskohercegovačkog filmskog festivala (BHFF) u New Yorku, saopćila je press služba Festivala MESS.

Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) je festival koji se održava jedanput godišnje, a bavi se suvremenom bosanskohercegovačkom kinematografijom te prikazuje igrane i dokumentarne filmove iz Bosne i Hercegovine.

Jedan od filmova koji će svoje prikazivanje, nakon sarajevske premijere, doživjeti i u Americi je upravo film „Don't cry for me Sarajevo – Susan Sontag u Sarajevu“.

Kroz razgovor s trinaest sudionica i sudionika njenog boravka i rada u Sarajevu, oni pokušavaju kroz sjećanja ispričati svoje intimne priče o ratu, o umjetnosti nastaloj u razdoblju opsade, o Susan Sontag i njenom značaju, te o smislu stvaranja teatra u vremenu razaranja. 

- Kroz priču o jednom od najznačajnijih teatarskih događaja iz razdoblja opsade, kada je Susan Sontag režirala predstavu „Čekajući Godoa“, željeli smo kroz sjećanja sudionika ukazati na važnost koju je umjetnost imala za građanke i građane Sarajeva. Susan Sontag, koja je s razlogom postala počasna građanka Sarajeva, uvijek je ukazivala na to da su fenomen tog ratnog vremena ustvari bili ljudi s kojima je ona radila. Susan Sontag, osoba koju su nazivali posljednjom intelektualkom, bila je jedna od rijetkih koja je shvatila da je ono što se odvija u Sarajevu početak jednog novog vremena, te je među prvim rekla da se u Bosni odvija genocid koji svijet mora zaustaviti - kazao je Kreševljaković.

Ovogodišnje, 17. izdanje BHFF-a će, zbog pandemije, biti održano online, od 27. listopada do 1. studenoga 2020. Svi filmovi koji će biti emitirani na festivalu mogu se pronaći na linku: VIDEO

Podijeli:

Najnoviji sadržaj