Vijećnica

Vijećnica
  • 08 Oct, 2019

Vijećnica se nalazi nedaleko od Baščaršije i predstavlja jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog razdoblja građen u pseudo-maurskom stilu. 

Gradska Vijećnica je svečano otvorena 20. travnja 1896. godine, korištena je za upravne i administrativne svrhe. Poslije Drugog svjetskog rata stavljena je na raspolaganje Narodnoj knjižnici i ostaje u toj funkciji do agresije na BiH.

U noći između 25. i 26. kolovoza 1992. godine pogođena je zapaljivim artiljerijskim projektilima. Požar nepovratno uništava Vijećnicu, zajedno s ogromnim knjižničnim fondom Nacionalno-sveučilišne knjižnice od oko 2 miliona jedinica. Obnova Gradske vijećnice počinje 1996. i traje sve do 2014. godine, a kompletna rekonstrukcija je urađena po izvornoj dokumentaciji.

Rekonstruirana Vijećnica je svečano otvorena 9. svibnja 2014. godine na Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom. Danas se koristi u svečanim prilikama na državnoj i gradskoj razini, za promociju zbivanja iz kulture, umjetnosti i gospodarstva, uz stalnu i povremene muzejske postavke, redovite sjednice Gradskog vijeća i čini se da je raznolikost upotrebe veća nego ikad ranije.

Više informacija kao i aktualna zbivanja u Vijećnici pratite na www.vijecnica.ba.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj