Olimpijski bazen

Olimpijski bazen
  • 08 Oct, 2019

Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine predstavlja europsku prijestolnicu i mjesto ugodnog življenja, grad tradicije i dobronamjernih ljudi, turističko, kulturno i sportsko središteovog dijela Europe, a od 1984. godine i “XIV Zimskih olimpijskih igara”, Sarajevo postaje član “olimpijske obitelji”.

Planine koje okružuju grad postaju olimpijske i grade se impresivni objekti za zimske sportove.

Dugo vremena je ovaj grad bio sinonim za zimske sportove, iako su bili zastupljeni svi sportovi – izuzev vodenih. Uslijed nedostatka natkrivenih bazena, vodeni sportovi su bili zapostavljeni pa je to bio jedini olimpijski grad bez olimpijskog bazena. Da bi građanima poklonili ono što i zaslužuju, Gradska uprava se odlučila za izgradnju Olimpijskog bazena, čime je Sarajevo dobilo najljepši i najfunkcionalniji objekt ovakve vrste u regionu.

Bazen predstavlja temelj razvoja plivačkog sporta i edukativni centar kako za djecu predškolskog uzrasta, učenike osnovnih, srednjih škola i fakulteta u učenju plivanja, tako i mjesto za obuku učitelja i trenera plivanja, te rekreaciju građana.

Po svojim tehničkim i funkcionalnim karakteristikama, Bazen je pogodan za organizaciju i održavanje vrhunskih svjetskih, olimpijskih i drugih plivačkih natjecanja, jer zadovoljava standarde FINA-e (Međunarodna amaterska plivačka organizacija) i LENA-e (Europska plivačka liga).

Podijeli:

Najnoviji sadržaj