Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" upriličila svečanu dodjelu bienalne Nagrade "Alija Isaković"

Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" upriličila svečanu dodjelu bienalne Nagrade "Alija Isaković"
  • 15 Jan, 2021

Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" upriličila je svečanu dodjelu bienalne Nagrade "Alija Isaković" za najbolji originalni dramski tekst na bosanskom jeziku - laureatu Amiru Bukviću za dramu "Ljubavne priče". 

Tom manifestacijom BZK "Preporod" obilježava i dan rođenja Alije Isakovića, čije ime nosi Preporodova nagrada. 

Predsjednik BZK "Preporod" Sanin Kodrić kazao je da je nagrada ustanovljena 2003. godine, na 100. godišnjicu postojanja te institucije.

- Nazvana je imenom Alije Isakovića, vjerojatno najznačajnijeg dramskog pisca u bošnjačkoj književnosti, autorom  koji je i u drugim poljima dao višestruko važan doprinos razvoju i afirmaciji kulture Bošnjaka BiH - kazao je Kodrić. 

Naveo je da je drama kao žanr vrlo rijetka u bh. književnosti, i da se ona počela razvijati tek početkom 20. stoljeća.

- I ovom nagradom nastojali smo zapravo dati doprinos razvoju dramskog književnog stvaralaštva u BiH. Naša želja bila je da izborom najboljih dramskih tekstova na natječaju potaknemo i dramsku književnu praksu, ali isto tako i da potaknemo postavljanje domaćih dramskih tekstova na naše teatarske scene. Nadamo se da će naše drame naći svoj put do teatarske scene u BiH - rekao je Kodrić.  

Uime laureata Amira Bukvića, koji zbog pandemije nije mogao nazočiti ovom događaju, nagradu je primio član obitelji Ibrahim Bukvić. 

U pismenom obraćanju Amir Bukvić naveo je da se njegova, gotovo cijela dramska poetika svodi na propitivanje vremena u kojem živimo, a takva je i nagrađena drama "Ljubavne priče".

"Dramskom piscu je itekako bitno prepoznavanje drugih o onome o čemu piše. Zato zahvaljujem žiriju na tom prepoznavanju, koje bi zapravo trebalo utrti put od napisanog do teatarske scene, gdje drama i treba zaživjeti, što je i bit ovog dramskog natječaja" napisao je Bukvić.   

Supruga Alije Isakovića, Emina Isaković, kazala je da je ponosna da BZK "Preporod" njeguje ovu nagradu, jer je ovaj istaknuti bh. književnik bio poznat po brojnim nagradama, od Bledskog festivala, pa do MESS-a i Sterijinog pozorja. 

- Drago mi je da je ovogodišnji i prošlogodišnji laureat Amir Bukvić. Alija Isaković bio je jedan od onih koji su sudjelovali u ponovnom obnavljanju BZK "Preporod" nakon stanke. Želim da ovo društvo i na dalje gaji naše kulturne vrijednosti i da što više mladih ljudi bude uključeno u ove projekte, nagrade i sve ono što slijedi - kazala je je Emina Isaković.  

U žiriju da Nagradu BZK "Preporod" bili su Zlatko Topčić, Almedina Čengić i Mirzana Pašić Kodrić. 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj