Šestoaprilska nagrada za 2014. godinu

Šestoaprilska nagrada za 2014. godinu

Pojedinačna nagrada:

glumica i prvakinja drame Narodnog kazališta u Sarajevu, Nada Đurevska

Iako rođena u Skoplju, sve njeno vezano je za Sarajevo: djetinjstvo, odrastanje, školovanje, prve uloge … Samozatajna, veličanstvena u svojoj jednostavnosti, neizmjerno draga i iskreni prijatelj, ne opsjednuta slavom i sujetom. Nada Đurevska će vam reći da joj je bilo suđeno da igra nevidljive, ali nevjerojatno hrabre žene, počev od prve kazališne uloge Varje u Višnjiku Antuna Pavloviča Čehova.

Odigravši tijekom svoje bogate umjetničke karijere cijelu nisku velikih kazališnih i uloga u TV serijama i filmovima, Nada se potvrdila kao vrstan znalac i majstor glume, uvijek nastojeći da proširi vizure profesionalne kazališne scene. Posebno mjesto u njenoj karijeri zauzima lik Hasanaginice koju je tumačila i na kazališnim daskama i na filmu.

U posljednjih par godina ostvarila je nekoliko zaista upečatljivih filmskih uloga: Safu u filmu “Jasmina” Nedžada Begovića, tihu, ali snažnu Milenu u “Obrani i zaštiti” Bobe Jelčića za koju je dobila drugu Zlatnu arenu i koja joj je otvorila vrata hrvatskog filma. Trenutno s Ivom Gregurevićem u susjednoj državi snima poetsku filmsku dramu “Imena višnje”.

Nedavno je s bh. pjevačicom Amrom Dacca snimila spot za izvedbu “Pjesma što nas pamti”, koji je inspiriran odanom ljubavlju prve poznate bošnjačke pjesnikinje Umihane Čuvidine iz Sarajeva. Nada Đurevska igrala je i na pozornicama izvan kazališta, na radiju, televiziji, u skloništima, haustorima, bolnicama, pod tenkovima, topovskom i snajperskom paljbom. Bila je Majka u ratu, brinula se za svoju Majku i igrala Majku u ratnom Sarajevu. Nada Đurevska je svojim ulogama postala istinska čuvarica ovdašnjih tradicija i obiteljskog pamćenja. Građani Sarajeva su prepoznali umjetnička postignuća i angažman Nade Đurevske i dodjeljuju joj Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.

„Nekih godina, na ovom balkonu, sjedio je Miroslav Avram, profesor mnogim glumačkim naraštajima. Bio je častan i hrabar čovjek od kojeg sam naučila sve što znam o glumi. U godinama kada nije bio među nama, bio mi je snaga i inspiracija. Ova nagrada je takva da briše sve uspjehe i neuspjehe, tuge i radosti, pravde i nepravde na, za mene, često neprohodnom putu, ali putu na kojem mi je bilo najvažnije sačuvati ljudsko lice. Ova nagrada dolazi u trenutku kada odlazim sa scene i ovo je zaista najljepši način“, istaknula je Đurevska.

Skupna nagrada:

arhitekti Ferhad Mulabegović i Smajo Mulaomerović

Šestoaprilska nagrada jeste priznanje arhitektima Ferhadu Mulabegoviću i Smaji Mulaomeroviću kao autorima projekta obnove sarajevske Vijećnice. Mulabegović i Mulaomerović, u kontinuitetu od 1996.-2008., izradili su cjelokupne projekte obnove Vijećnice, te u jednom dijelu realizacije ovih projekata sudjelovali i kao supervizori.

Obnova ovog simbola grada zahtijevala je izuzetan napor i temeljit istraživački rad arhitekata kako bi odgovorili zadatku vraćanja autentičnosti ovoj raskošnoj austro-ugarskoj građevini iz 1896. godine. Vijećnica je ne samo nezaobilazan detalj većine panoramskih prikaza grada Sarajeva, nego i svojevrsna metafora urbicida i kulturocida. Višegodišnja obnova Vijećnice, koja je trajala 18 godina, predstavlja možda najznačajniji projekt u poslijeratnom razdoblju za grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu. Kulturno-povijesni i Nacionalni spomenik BiH, sarajevska Vijećnica, koja predstavlja simbol stradanja, ali i uzdizanja i neuništivosti Sarajeva, na Dan Europe 9. svibnja, ponovo će biti otvorena u svom autentičnom i raskošnom izdanju.

Smajo Mulaomerović i Ferhad Mulabegović također su kreatori Monografije o sarajevskoj Vijećnici, prve ikada napisane knjige o tom monumentalnom zdanju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Zaštita kulturno-povijesnog naslijeđa glavna je bila preokupacija ove dvojice arhitekata tokom njihovog iznimno plodnog i stvaralačkog profesionalnog djelovanja. Mulaomerović se bavio još i arhitektonskim projektiranjem, a Mulabegović je autor brojnih značajnih publikacija, među kojima se izdvaja monografija “Stari gradovi Bosne i Hercegovine”.

Nažalost, Smajo Mulaomerović preminuo je 23.01.2011. godine, te će mu ova nagrada biti dodijeljena posthumno.

9212

Naglašavajući zadovoljstvo dobivanjem ove nagrade, arhitekta Ferhad Mulabegović naglasio je činjenicu da, na žalost, tijekom 18 godina obnove Vijećnice mnogi stručnjaci nisu dočekali sretan kraj. Podcrtao je da je u vrijeme izgradnje Vijećnica bila jedan od najskupljih i najmonumentalnijih objekata austro-ugarske uprave. „Drago nam je što Gradska uprava cijeni 18 godina rada na obnovi i ako smo mi uspjeli da u tešku ruševinu vratimo duh vremena koristeći danas dostupne tehnike, onda smo svi zadovoljni“, kazao je on.

U ime preminulog arhitekte Smaje Mulaomerovića, nagradu je primio njegov sin Nedžad, koji je istaknuo: „Iza njega je ostala obnovljena Vijećnica i mnoga vrijedna arhitektonska djela“.

Kolektivna nagrada:

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je povijesni uspjeh, ne samo za nogomet nego i za cijelu državu, jer će Svjetsko prvenstvo u Brazilu biti prvo veliko natjecanje na kojem će sudjelovati naša reprezentacija.

Ovakav uspjeh ima nemjerljiv značaj. Biti jedna od 32 reprezentacije među 204 članice FIFA-e, govori o razmjeri i veličini postignutog. Ovakav rezultat nije proizvod slučajnosti, nego je produkt stručnog, kvalitetnog i predanog rada svih reprezentativaca i stručnog osoblja kao i svih onih koji vode Nogometni savez BiH, posebice od 2011. do danas.

9213

Mjesto u Brazilu su naši „Zmajevi“ zajedno s izbornikom Safetom Sušićem zaradili pravedno i pošteno, nakon dugih i teških kvalifikacija; hrabrom igrom i požrtvovanošću, što je rezultiralo izravnim plasmanom bez doigravanja! Zato se o našim reprezentativcima govori kao o momčadi koja se nalazi među šest najrespektabilnijih ekipa koje bi mogle napraviti zapaženiji rezultat u Brazilu i iznenaditi sve svoje protivnike.

Zahvaljujući nogometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine, danas se o našoj zemlji u svijetu govori u drugačijem, pozitivnom kontekstu. Popularni ”Zmajevi” su pokazali da se kolektivnim radom, ali i poznatim bosanskim inatom mogu postići veliki uspjesi, i kao takvi svima nama mogu služiti za primjer. Ovim povijesnim uspjehom naši reprezentativci su uveselili tisuće navijača koji su ih vjerno pratili na svim utakmicama i bili njihova najveća potpora i ”dvanaesti igrač”.

Stoga, ”Šestoaprilska nagrada” je skromni izraz zahvalnosti Grada Sarajeva na uspjehu koji su postigli, ali i radosti koju su priredili svim građanima Bosne i Hercegovine.
Nagradu je primio tajnik NS/FS BIH Elmir Pilav.


9218

Podijeli:

Najnoviji sadržaj