Šestoaprilska nagrada za 2017. godinu

Šestoaprilska nagrada za 2017. godinu

Šestoaprilska nagradu Grada Sarajeva u 2017. godini, za doprinos u drugim područjima rada i stvaralaštva

Udruga za zaštitu povijesnih vrijednosti “Haber“

Udruga za zaštitu povijesnih vrijednosti „Haber“ već dugi niz godina daje enormno visok doprinos razvoju i o čuvanju bosansko-hercegovačke povijesti, s posebnim osvrtom na poslijeratno razdoblje, a isti je dokumentiran kroz filmove kao što su „Krvavi ples po šeheru”, „A bili smo samo djeca”, „Bosna ili smrt”, „Daleko je Tuzla”, „1. Korpus Armije BiH”, „Bosanke”, „Heroji u bijelom”, „Humanisti i heroji”, te je u tijeku izrada filma „Sarajevski masakri”. Udruga za zaštitu povijesnih vrijednosti je autor i 5 knjiga, „Dželati naroda mog”, „Uloga žene u BiH”, „2. i 3 maj Dobrovoljačka”, „Naser od Gezimestana do Haga i nazad”, a u tijeku je i priprema knjige „Sarajevski masakri“.

Nagradu je, u ime Udruge, primio izvršni producent i predsjednik Udruge Omer Hadrović koji je, između ostaloga, istaknuo “Stojim ovdje večeras i ponavljam da ovo nije samo nagrada za Udrugu ”Haber”, već je ovo nagrada za sve borce i građane herojskog Sarajeva. Veliko hvala Gradskom vijeću Grada Sarajeva koje je prepoznalo i dodijelilo nagradu ”Haberu” za očuvanje istine o agresiji na BiH i grad Sarajevo. Dali ste nam vjetar u leđa i ohrabrili nas da realiziramo još mnogo filmova o agresiji na BiH i tako, za naredna pokoljenja, sačuvamo istinu koja će pomoći našoj djeci da više nikad ne dožive strahote opsade poput one od 1992. do 1995. godine. To je naša obveza i povijesna zadaća i zato “Haber” neće dozvoliti da se povijest zaboravi, prepravlja ili da se negira patnja i herojska borba branitelja i građana naše domovine. Hvala na potpori koju Grad Sarajevo na čelu s Gradonačelnikom Abdulahom Skakom daje našoj Udruzi“.

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2017. godini, za doprinos u području znanosti i obrazovanja

Udruga FAMA Metodologija

Suada-Gavrić

Namjena FAMA Metodologije je da kroz edukacijske module Škole znanja stavlja u upotrebu FAMA Kolekciju koja se stvarala u raznim fazama (kao Fama, Fama arhiv, Fama kolekcija), a smatra se najvećom svjetskom neovisnom kolekcijom multimedijalnih projekata o opsadi Sarajeva (1992.–1996.) i zbivanjima u svezi s raspadom Jugoslavije (1991.–1999.). 

FAMA tim je, uz pomoć brojnih suradnika i prijatelja tijekom 25 godina, usred nemogućih uvjeta opsade i poslijeratne tranzicije, stvarao kolekciju razvijajući različite teme i pionirske metodološke koncepte. Kolekcija je u svim svojim dijelovima postala učilo i alatka na  svjetskim sveučilištima, kao i dio svjetskih enciklopedija i nacionalnih i sveučilišnih knjižnica. FAMA Metodologija, kroz Školu znanja FAMA Kolekcije omogućava proučavanja i istraživanja povjesničarima, sociolozima, psiholozima, medicinarima, humanitarnim organizacijama, medijima, umjetnicima, antropolozima te mnogim drugim poljima djelovanja znanosti i obrazovanja. Na stranu opsežnosti i povijesno-edukativni značaj projekta, Kolekcija sama po sebi predstavlja novi pristup dokumentiranju činjenica i dokaza, te mapiranju uzroka i posljedica događaja, uobličavanjem u formu pristupačnu širokom spektru publike.

FAMA Metodologija otvara mogućnost uspostave regionalnog edukacijskog portala za tumačenje razdoblja raspada JugoslavijeKroz edukacijske module daje i davat će svoj doprinos faktografiji na prostoru gdje se desetljećima vodi rat interpretacija te se olako previđa da je istina jednostavna – pod uvjetom da se razmatraju samo činjenice. FAMA Metodologija vrši prijenos znanja o događajima iz 20. stoljeća u veliki interaktivni prostor permanentne edukacije u 21. stoljeću.

Nagradu je, u ime Udruge, primila Suada Kapić, lider FAMA tima. “Kada stojite iza načela i krenete u viteški podvig da 25 godina stvarate kolekciju znanja, u tome ne možete biti sami. Ovu nagradu primam u svoje ime i u ime FAMA tima: Mirana Norderlanda, Davora Vidovića i Asje Hafner. Ovaj projekt je u raznim fazama i na razne načine pratilo oko 100 ljudi: obitelj, brojni suradnici, prijatelji,  donatori… a svi možemo biti ponosni, jer smo ovom kolekcijom – kako neki kažu – pridonijeli nematerijalnom nasljeđu svijeta i omogućili da se kolektivno znanje sačuva i prenosi drugima.

Naša mapa opsade ušla je u kartografsku enciklopediju istraživanja svijeta, među 300 mapa iz raznih razdoblja ljudske povijesti i iz raznih dijelova svijeta, koje istražuju šta nam mape mogu reći o povijesti i o nama. To govori o veličini fenomena opsade i veličanstvenog otpora građana Sarajeva četverogodišnjem teroru“, istaknula je, između ostalog, Suada Kapić.

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva” u 2017. godini, za doprinos u području kulture i umjetnosti

Edin Dervišhalidović (Dino Merlin)

Dino-Skaka

Rođen je 1962. godine u Sarajevu. 1983. godine započeo je svoju karijeru kao idejni vođa, kompozitor, tekstopisac i pjevač pop-rock grupe „Merlin“ s kojom  je objavio albume „Kokuzna vremena“, „Teško meni s tobom“, „Merlin“, „Nešto lijepo da se desi“,  i „Peta strana svijeta“. Od 1991. godine započinje solo karijeru i do danas je objavio sljedeće studijske albume „Moja bogda sna“, „Fotografija“, „Sredinom“, „Burek“, „Ispočetka“ i „Hotel Nacional“. Dobitnik je više nagrada i priznanja u području glazbe, kulturnog stvaralaštva i humanitarnog rada, tu su nagrada za dijamantni tiraž albuma „Hotel nacional“, nagrada za zlatni tiraž albuma „Dino Merlin The Ultimate Collection“, zatim „Davorin”, „Porin”, „Hrvatski Radijski Festival”, „Priznanje za humanost”, Nagrada „Kemal Monteno“. Dino Merlin je postigao povijesni uspjeh kao jedini umjetnik iz regiji čiji je album „Hotel nacional“ uvršten na prestižnu Bilboard World Albums top listu. Autor je prve himne neovisne Bosne i Hercegovine, pjesma „Jedna si jedina“ i danas živi u narodu. Pjesma “Ruža” imala je poseban angažman da potakne publiku u regiji da se uključe u akciju pružanja pomoći ugroženima od poplava koje su zadesile BiH, Hrvatsku i Srbiju 2014. godine. Predstavljao je našu zemlju na natjecanju Eurosong kao autor glazbe i koautor teksta za pjesmu „Sva bol svijeta”, a zatim kao autor i izvođač  pjesama „Putnici“ i „Love in Rewind“ s kojima je osvojio visoko sedmo i šesto mjesto. Tijekom karijere surađuje s priznatim umjetnicima s međunarodne scene, među kojima su Cat Stevens, Mustafa Sandal, Lutvi Bošnjak, Edo Zanki Gani Tamir, Orkestar Kempa i Husnu Senlendirici i mnogi drugi. On je jedini umjetnik koji je četiri puta održao koncert na prepunom koševskom stadionu. Njegovi nastupi su uvijek veliki događaj.

Dame i gospodo, veliko mi je zadovoljstvo biti večeras ovdje s vama. Velika mi je čast primiti ovo najviše društveno priznanje, “Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva”, kao i biti u društvu svih onih velikana koji su ovu nagradu dobili prije mene. Ponosan sam što sam večeras u Vijećnici, u ovom nepokorenom hramu kulture, a posebno mi je drago što se sve ovo događa u mojoj mahali. Dolazeći ovamo, primijetio sam kako je Bosnom behar probeharao, a Sarajevo jeste gdje je nekad bilo i tako će i biti. Na nama je da učinimo sve što možemo s ovim što imamo kako bi podesili naše satove na europsko vrijeme i da nam bolja budućnost bude manje na usnama, a više u djelima“, istaknuo je Edin Dervišhalidović (Dino Merlin).

Podijeli:

Najnoviji sadržaj