Zoran Janković: Sarajevo smatram svojim, Skaka zaslužuje veliko poštovanje

Zoran Janković: Sarajevo smatram svojim, Skaka zaslužuje veliko poštovanje
  • 24 Feb, 2021

Na inicijativu gradonačelnika Abdulaha Skake, gradski vijećnici su danas cijenjenog gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića proglasili “Počasnim građaninom Grada Sarajeva”.

U razgovoru za Sarajevo.ba, Janković ne krije svoju ljubav i privrženost glavnom gradu Bosne i Hercegovine:

“Ja sam mnogo puta do sada ne samo rekao, nego i pokazao koliko volim Sarajevo, a nadam se da i Sarajevo voli mene. Dokaz tome je današnje priznanje kojim postajem ‘Počasni građanin’, na čemu se zahvaljujem”, kazao nam je odmah na početku razgovora i dodao:

“Kada bih bio glazbenik i pjevao, to bi najprije bilo notama pjesme Kemala Montena “Sarajevo, ljubavi moja”.

"Ljubav između Sarajeva i mene počela je još 01.12. 2000. godine kada smo u Sarajevu otvorili prvi Mercator centar u Bosni i Hercegovini, na čijem otvorenju su tada nastupili Vlado Kreslin, Kemal Monteno, Oliver Dragojević i Đorđe Balašević", prisjeća se.

Povezanost Sarajeva i Ljubljane traje još od 2002. godine kada je Protokolom o suradnji uspostavljena veza glavnih gradova Bosne i Hercegovine i Slovenije, a Janković ističe kako je tu bilo puno bliskih susreta i da Sarajevo zaista smatra “svojim”.

Grad Ljubljana je na čelu sa Zoranom Jankovićem osigurao uvjete za izgradnju islamskog vjersko-kulturnog centra:

“Za izgradnju džamije u Ljubljani zaslužan je dr. Nedžad ef. Grabus, najbolji muftija, koji bi bio i odličan reis, a ja sam mu u tome sa zadovoljstvom pomogao”, iskreno govori, čime nam po tko zna koji put potvrđuje svoju toleranciju i multikulturnu svijest.

O suradnji s aktualnim gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom ima samo riječi hvale:

“Mladi kolega Skaka zaslužuje veliko poštovanje, posebno zbog izazovnog tretiranja gradske institucije u Sarajevu, s ograničenim mogućnostima i proračunom. Ovo sam rekao i javno na televiziji. Imamo jako dobru suradnju i iskreno se nadam da će se ubuduće gradonačelnik birati izravnim izborima. Na taj bi mu se način vratili dignitet i moć”, govori na kraju razgovora.

Grad Ljubljana na čelu s gradonačelnikom Jankovićem sudjelovao je i u obnovi sarajevske Vijećnice, a odnedavno jedna ulica u Ljubljani nosi naziv Sarajevska.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj