Benjamina Karić gradonačelnica Sarajeva

Benjamina Karić gradonačelnica Sarajeva
  • 08 Apr, 2021

Benjamina Karić, kandidatkinja SDP-a BiH iz reda Ostalih, jednoglasno je izabrana je za gradonačelnicu Sarajeva. Tako je Sarajevo na današnjem nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća dobilo svog 39. gradonačelnika, a Karić je postala druga žena gradonačelnica u povijesti grada.

Za zamjenike sarajevske gradonačelnice izabrani su Anja Margetić (Naša stranka) iz reda hrvatskog naroda i Haris Bašić, Narod i pravda (NiP) iz reda bošnjačkog naroda.

„Biti izabrana za gradonačelnicu grada u kojem sam rođena, u kojem sam napravila prve korake, u kojem sam završila škole i fakultete, u kojem sam gradila akademsku karijeru, u kojem sam stekla iskrene prijatelje, u kojem sam zasnovala obitelj i gdje planiram živjeti do kraja života – velika je čast i obveza, kazala je novoizabrana gradonačelnica Benjamina Karić te zahvalila gradskim vijećnicima na ukazanom povjerenju.

„Svojom upornošću, učenjem i predanim radom sam ostvarila sve svoje dosadašnje uspjehe. To je sve što treba za uspjeh i za rezultate i to je ono što nosim sa sobom i u Gradsku upravu Sarajeva. Zahvalna sam za veliku potporu koju imam od svoje obitelji, prijatelja, studenata, partijskih drugova, radnih kolega i svih ostalih koji su bili uz mene“, istaknula je gradonačelnica.

Karić je poručila da „Sarajevo ne trpi oholost, niti sebičnost. Sarajevo je starije od svake funkcije, od svakog pojedinca i toga trebamo biti svjesni u svakom trenutku. Priča o Sarajevu je nadvremenska.“

Kazala je kako "ljubav prema Sarajevu" treba da bude motiv svakog djelovanja: "Voljeti svoj grad, znati i razumjeti njegove potrebe i raditi sve kako bi bio što bolji je naš zadatak", istaknula je nova gradonačelnica.

Posebnu pozornost prilikom rukovođenja grada, smatra, treba usmjeriti ka diplomaciji: "Trebamo inicirati bolju suradnju s europskim gradovima. Inicirati bolju suradnju i s bh. gradovima poput Tuzle, Mostara, Zenice, Gradačca... Moramo pokazati da je Sarajevo istinski glavni grad naše države", poručila je.

Nakon obraćanja, dosadašnji gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka joj je uručio Ključ Grada Sarajeva.

Doc. dr. Benjamina Karić rođena je 1991. godine u Sarajevu. Od svoje 18. godine je članica SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica partije. Usporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju. Javnosti je poznata kao najmlađa doktorica pravnih znanosti u BiH i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autorica je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prijevoda s latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik.

Anja Margetić rođena je 1975. godine u Sarajevu. Po završetku studija biznis administracije u SAD-u, Margetić se vratila u Sarajevo, gdje se zaposlila u Središnjoj banci BiH. Protekle 23 godine je u toj instituciji provela na poslovima SWIFT administratorke, koordinatorice za bruto poravnanje u realnom vremenu, te rukovoditeljice Službe za monitoring transakcija. Margetić je 2007. magistrirala međunarodno poslovanje i javne politike na Sveučilištu u Cataniji u Italiji. Govori engleski i talijanski jezik. Aktivno se bavi plivanjem, a i trenerica je državnih prvaka i reprezentativaca BiH. Margetić je prva žena koja je pod zastavom BiH nastupila na Olimpijskim igrama.

Haris Bašić rođen je 1974. godine u Sarajevu. Na Anglo-američkom sveučilištu u u Pragu diplomirao je na poslovnoj ekonomiji. Titulu magistra stekao je iz upravljanja državom i humanitarnih poslova na zajedničkom master programu Sveučilišta Sarajevo, “La Sapienza” Rim, Beograd. Od 2015. do 2018. bio je veleposlanik BiH u Kraljevini Danskoj te nerezidentni veleposlanik BiH za Litvu i Latviju. Od 2010. do 2015. bio je savjetnik i šef Kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. U Centru za međunarodni razvoj Sveučilišta New York, USAID projekt potpore parlamentima u BiH radio je kao ekspert u području istraživanja i edukacije. Bašić je obavljao funkciju ministra gospodarstva u Vladi KS u mandatu 2018.-2020.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj