Benjamina Karić u Vijećnici ugostila Martina Klusa

Benjamina Karić u Vijećnici ugostila Martina Klusa
  • 21 Jul, 2021

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, ugostila je danas sa zamjenicima Harisom Bašićem i Anjom Margetić izaslanstvo državnog tajnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Slovačke, Martina Klusa te veleposlanika NJ.E. Martina Kačo i njegovog zamjenika, Patrika Turošík.

Razgovarali su o lokalnim projektima kao dijelom razvojne suradnje Slovačke i Bosne i Hercegovine te o njihovoj implementaciji u Sarajevu s ciljem osiguravanja što učinkovitijeg sustava financiranja glavnih gradova, ali i jačanja njihove uloge u procesu lokalnog, ekonomskog razvoja.

Po riječima gradonačelnice, hvale vrijedni su kontinuirani napori Republike Slovačke u potpori našoj zemlji ka EU i NATO integracijama.

„Građane Slovačke i BiH vežu tradicionalne i duge veze, a naš zajednički cilj je razvijanje bilateralnih odnosa dviju prijateljskih zemalja, posebice glavnih gradova Sarajeva i Bratislave“, kazala je Karić.

Grad Sarajevo dijeli članstvo s gradovima Slovačke Republike u brojnim međunarodnim asocijacijama, kao što su „Eurocities“, Unija glavnih gradova Središnje i Jugoistočne Europe (UCSEEC) i ‘Gradonačelnici za mir’.

“Radujem se što je Sarajevo prepoznato kao grad koji svojom multietničkom tolerancijom može snažno utjecati na razvijanje i jačanje suradnje između građana, regija i država”, dodala je gradonačelnica, u nadi da će ova članstva otvarati prostore za nove dijaloge.

Klusa je upoznala i s administrativno-pravnim položajem Sarajeva kao glavnim gradom BiH, načinom na koji funkcionira, njegovom teritorijalnom organizacijom, nadležnostima i izvorima financiranja te realizacijom aktualnih, kapitalnih projekata.

Uvažavajući činjenicu da glavni gradovi trebaju biti nositelji pozitivnih utjecaja na ukupne demokratske i druge tranzicijske procese, Klus je predložio da gradonačelnica Karić dođe u službenu posjetu gradonačelniku Bratislave, Matúšu Vallo.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj