Šestoaprilska nagrada za 2018. godinu

Šestoaprilska nagrada za 2018. godinu

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2018. za doprinos u području znanosti i obrazovanja

Prof. dr. Tatjana Ljujić Mijatović

Prof. dr. Tatjana Ljujić Mijatovićinženjer poljoprivrednih znanosti, zvanje magistra nauke iz područja pejsažne arhitekture stekla je 1982., a zvanje doktora znanosti 1986. godine. Tijekom dugogodišnje profesorske karijere predavala je na mnogim fakultetima i nesebično svoje znanje dijelila sa studentima širom svijeta, a rezultat paralelnog bavljenja strukom i znanošću je  21 znanstveno-istraživački rad, 14 referata na znanstvenim skupovima, 84 projekta, studija, elaborata i ekspertiza, te četiri knjige čiji je autor.

Društvene i stručne aktivnosti provodi kao zastupnica u Skupštini Bosne i Hercegovine i kao članica Predsjedništva BiH u ratnom razdoblju. Kao veleposlanica Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama i  drugim međunarodnim organizacijama u Beču radi na izradi projekata rekonstrukcije i razvoja BiH godine.

Obavljala je funkcije zamjenice gradonačelnika Grada Sarajeva, zamjenice predsjedatelja Gradskog vijeća Grada Sarajeva, vijećnice u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo i Gradskom vijeću Grada Sarajeva.

Njen kontinuiran angažman u području obrazovanja i znanosti se ogleda i u brojnim funkcijama koje je obavljala u akademskoj zajednici. Bila je pokretač i rukovoditelj osnivanja postdiplomskog studija: „Primjena cvijeća i ukrasnog  bilja“; rukovoditelj voćarsko-vinogradarskog odsjeka na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu; prodekan za nastavu na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu 1987.-1989. godina; prorektor za  međunarodnu suradnju Sveučilišta u Sarajevu dva mandata u razdoblju od 2000./2001. godine do 2003./2004. godine. Stekla je i počasno zvanje profesora emeritusa 2010. godine.

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2018. za doprinos u području kulture i umjetnosti

Glumac Emir Hadžihafizbegović

Rođen je 20. kolovoza 1961. godine u Tuzli. Diplomirao je glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 1986. godine. Ratne godine proveo je u Armiji BiH. Od 2007. do 2011. godine obnašao je dužnost ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo. Emir Hadžihafizbegović je jedan od najnagrađivanijih europskih glumaca. Osvojio je 24 grand prixa za najboljeg glumca na više od 17 filmskih festivala u 15 država širom Europe i svijeta. Svakako najznačajnija nagrada u njegovoj karijeri je Zlatni lav u Veneciji 2014. godine. U Parizu je 2013. proglašen najboljim glumcem jugoistočne Europe. Osim toga, dobitnik je preko 20 prestižnih nagrada u teatru u BiH i regiji. Emir Hadžihafizbegović 17 godina radi u Kamernom teatru 55. Od skoro 2000 predstava koliko je odigrao pred publikom, samo u Kamernom je odigrao 600. Zadnje dvije godine je ravnatelj Kamernog teatra 55.

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2018. za doprinos u području zdravstva i socijalne zaštite

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović

Doktor medicine, specijalista ortopedije i ortopedske hirurgije, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović diplomirao je 1986. godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Godine 1990. završio je postdiplomski studij, specijalistički ispit iz ortopedske kirurgije 1993. godine. Doktorirao je 1998. kada je izabran za šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu. Godine 2004. izabran je na mjesto izvanrednog profesora na Katedri za kirurgiju i ratnu kirurgiju Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Te iste godine imenovan je za ravnatelja Instituta za znanstveno-istraživački rad i razvoj Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu, a 2007. izabran je za šefa Katedre za kirurgiju. U svojoj dugogodišnjoj karijeri ostvario je zavidne rezultate u kirurškoj disciplini te svojim stručnim zalaganjem zabilježio djela koja uvijek zaslužuju najviša priznanja. Publicirao je 45 znanstvenih radova, 126 znanstveno-stručnih radova, autor je 13 knjiga, koautor četiri knjige te autor 21 poglavlja u devet knjiga.

 

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2018. za doprinos u području rada i stvaralaštva

Udruga veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“

Odred policije za specijalne namjene „Lasta“ osnovan je 15. svibnja 1992. godine. Djelovao je do kolovoza 1996. godine kao specijalna jedinica Centra službi sigurnosti Sarajevo i MUP-a R BiH, odnosno Oružanih snaga RBiH. Kroz odred je prošlo oko 400 pripadnika, a 56 ih je dalo svoje živote u obrani Bosne i Hercegovine. Udruga veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ formirana je s primarnim ciljem institucionalnog pružanja svih oblika pomoći svojim članovima, bilo da su pripadnici obitelji poginulih pripadnika odreda, bilo da su invalidi rata ili ranjeni borci, odnosno da pripadaju grupaciji razvojačenih boraca odreda ili grupi prijatelja Udruge. Od početka je definirana politika multietničnosti i otvorenosti Udruge za sve pripadnike odreda „Lasta“ bez obzira na etničku pripadnost. S pet medalja za hrabrost, 37 zlatnih policijskih znački i 12 srebrenih policijskih znački jedna je od najodlikovanijih jedinica u OSBiH. Nagradu je preuzeo predsjednik Udruge Samir Repuh.

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2018. za doprinos u području gospodarstva

Centrotrans Eurolines

Centrotrans Eurolines osnovan je 1963. godine kao dio kompanije Centrotrans Sarajevo. Zadužen za pružanje usluga prijevoza putnika kroz dugogodišnji rad, Centrotrans Eurolines je prošao razne faze organizacijskih promjene koje usprkos izmjenama društvenih prilika, nisu utjecale na uspješnost poslovanja. Ova kompanija je 1997. godine primljena u punopravno članstvo Eurolines organizacije. Danas je Centrotrans Eurolines vodeća tvrtka za autobusni promet u BiH. S voznim parkom koji broji više od 200 modernih autobusa te stručnim kadrom koji posjeduju znanja i vještine, Centrotrans Eurolines je garant za siguran i ugodan javni prijevoz. U vlasništvu Centrotrans Eurolines-a su suvremene auto-baze, pet poslovnih jedinica, osam autobusnih postaja te četiri suvremeno opremljene turističke agencije. Nagradu je preuzeo generalni ravnatelj Centrotrans Eurolines d.d. Sarajevo Safudin Čengić.

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2018. za doprinos u području sport

Sveučilišni karate klub „Bosna“

Sveučilišni karate klub „Bosna“ djeluje u obitelji Sveučilišnog sportskog društva „Bosna“ kao klub koji je pionir karatea u BiH od 1967. i osnivač Karate saveza BiH od 1972. godine. Svi rukovoditelji Sveučilišnog karate kluba „Bosna“ imaju visoki stupanj u karateu i izabrani su iz redova članova kluba. „Bosna“ nije samo klub, škola već i institut u kome rade ekipe stručnjaka ne samo za karate, već i iz područja medicine, fiziologije, psihologije i drugih, s ciljem unaprjeđenja karatea integrirajući pozitivno iskustvo i uspješnu tradiciju prethodnih generacija. Sveučilišni karate klub „Bosna“ je jedan od najmasovnijih i najuspješnijih klubova u BiH i na Balkanu u čijem sastavu se nalazi preko 20 klubova s više od 50.000 sportaša, stručnih radnika, stručnog i administrativnog osoblja i prijatelja kluba. Klub „Bosna“ je stvorio velike šampione: 39 sportaša reprezentativaca osvojilo je 120 europskih seniorskih medalja i 25 seniorskih svjetskih medalja. Nagradu je preuzeo potpredsjednik Kluba dr. Suad Čupina.

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj