U Sarajevu organiziran program povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta

U Sarajevu organiziran program povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta

Okruglim stolom i otvorenjem izložbe "Konferencija Wannsee u Berlinu (20. siječanj 1942) - Konačno rješenje židovskog pitanja“, danas je u Sarajevu obilježen 27. siječanj - Dan sjećanja na žrtve holokausta, u organizaciji Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Sveučilišta u Sarajevu sa Židovskom zajednicom u BiH i uredom UNESCO-a.

Ovim povodom, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić imala je izlaganje na temu "Pravni položaj Židovske zajednice u Bosni i Hercegovini od 1918. do 1945. godine."

Poručila je da razgovarati o najtežim oblicima zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava predstavlja kolektivnu odgovornost.

“Tijekom povijesti zajednički smo prolazili lijepe i one manje lijepe trenutke, a naša je obveza da uspomenu na sve sarajevske i bh. Židove, koji su stradali tijekom holokausta, čuvamo, ali ne samo kao uspomenu, nego i kao važnu opomenu da se zlo fašizma nikada ne smije ponoviti”, kazala je Karić i dodala da je “priča o Židovima u BiH i priča o Židovima u Sarajevu, priča o povijesti ove zemlje i njenog glavnog grada”.

Osim gradonačelnice Karić, svoje obraćanje imali su prof. dr. Rifat Škrijelj, prof. dr. Rasim Muratović, autor izložbe Eli Tauber, Nataša Mataušić, Olga Manojlović Pintar, Sabina Galijatović i Lamija Muftić.

Podsjetimo, u studenom 2005. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojila Rezoluciju kojom se 27. siječanj obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj