Godišnjica smrti Ante Sučića, gradonačelnika za čijeg mandata smo dobili Olimpijadu

Godišnjica smrti Ante Sučića, gradonačelnika za čijeg mandata smo dobili Olimpijadu
  • 27 Jan, 2022

Na današnji dan prije 36 godina preminuo je bivši gradonačelnik Sarajeva Ante Sučić, u čijem je mandatu od 1975. do 1981. godine naš grad dobio organizaciju Zimskih olimpijskih igara.

Osim što je značajno doprinio da Sarajevo dobije Olimpijadu, jedan je od najzaslužnijih ljudi za to što je organizacija ZOI-ja bila tako uspješna.

U to vrijeme je obavljao dužnost predsjednika Izvršnog odbora Organizacijskog komiteta ZOI '84 te bio zadužen za izgradnju sportskih objekata.

Karijeru je počeo u poduzeću "Vaso Miskin Crni" u Sarajevu, a nakon toga je došao i na dužnosti predsjednika Općine Novo Sarajevo te generalnog ravnatelja Željezničko-transportnog poduzeća Sarajevo.

Na obje funkcije se pokazao kao uspješan, budući da je Novo Sarajevo u vrijeme njegovog mandata doživjelo snažan razvoj koji se ogledao u izgradnji stambenih, ali i gospodarskih objekata, među kojima su i Energoinvest i Unioninvest.

Kao ravnatelj ŽTP-a je doprinio da to prometno poduzeće postane ugledno i suvremeno za ono vrijeme.

Ante Sučić je rođen 1929. godine u Olovu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Preminuo je 27. siječnja 1986. godine.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj