Grad Sarajevo inicijator zaštite sarajevskog ćevapa

Grad Sarajevo inicijator zaštite sarajevskog ćevapa
  • 01 Jul, 2022

Sarajevski ćevapi su prema Svjetskom atlasu hrane "The TasteAtlas" zauzeli visoko 10 mjesto na ranglisti svjetskih 100 najprepoznatljivijih nacionalnih i regionalnih tradicionalnih jela i svrstani su u top 5 jela s visokim potencijalom za zaštitu.

Zaštita i brendiranje sarajevskog ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda bila je u fokusu sastanka kojeg je danas gradonačelnica Benjamina Karić održala s vlasnicima poznatih sarajevskih ćevabdžinica.

„Očuvanje tradicije autentičnog sarajevskog ćevapa za sve nas treba da bude od izuzetnog značaja. Inicirala sam ovaj susret jer smatram da je krajnje vrijeme da se beskompromisno aktiviramo kako bi sačuvali i zaštitili svojevrsnog veleposlanika našeg grada i zemlje. Do sada u tom pravcu nitko nije djelovao. Danas smo napravili mali, ali izuzetno važan korak“, kazala je Karić.

Gradonačelnica je istaknula da registracije traju godinama, ali sve je to vrijedno truda.

Aktualna gradska administracija će, poručila je Karić, nastaviti s potporom zaštiti i promociji najpoznatijeg sarajevskog brenda - ćevapa, s ciljem jačanja naše gastronomske i turističke ponude.

Sudionici današnjeg sastanka složili su se da imamo sve preduvjete da pokrenemo proces koji vodi registraciji za dobivanje zaštićene oznake geografskog porijekla na razini BiH i Europske unije.

Sljedeći korak je formiranje udruge ćevabdžija koje jedino može pokrenuti postupak zaštite, pri čemu će Grad Sarajevo pružiti svu potrebnu pomoć.

Sarajevske ćevabdžije zahvalile su Gradu Sarajevu i gradonačelnici Karić na pokrenutoj inicijativi i potpori.

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj