Dan državnosti BiH svečano obilježen akademijom u Vijećnici

Dan državnosti BiH svečano obilježen akademijom u Vijećnici
  • 25 Nov, 2022

Zajednička Svečana akademija Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, općina KS povodom 25. studenoga - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, održana je večeras u Vijećnici u nazočnosti predstavnika političkog, javnog, kulturnog života i diplomatskog kora u BiH.

Gradonačelnica Benjamina Karić nazočnim i građanima čestitala je Dan državnosti BiH.

„Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a, prije 79 godina, označilo je vraćanje Bosne i Hercegovine svom autentičnom biću. To svatko s ovih prostora uvijek mora imati na umu. Zahvalni smo na ovoj vizionarskoj odluci koja je omogućila razvoj našeg društva na temeljima europskih vrijednosti“, kazala je Karić u svom prigodnom obraćanju.

Prof. dr. Nermina Mujagić podsjetila je na važne povijesne činjenice koje svjedoče Danu državnosti Bosne i Hercegovine. O značaju jednog od najvažnijih nadnevaka u povijesti naše domovine govorili su Jasmin Ademovićpredsjedatelj Gradskog vijeća Grada Sarajeva i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Gradonačelnica Karić i predsjedatelj Gradskog vijeća u nastavku Svečane akademije uručili su gradska priznanja i nagrade istaknutim umjetnicima i sportašima te nadarenim učenicima kojima je iskazana zahvalnost za doprinos sarajevskoj i bosanskohercegovačkoj riznici dobra.

Dobitnici „Plakete Grada Sarajeva“ su: Mladen Solomun (DJ Solomun), svjetski poznati umjetnik –glazbenik i producent, Lejla Njemčević koja je ispisala povijest bh. biciklizma, Lana Pudar, vrhunskoj bh. plivačici koja se okitila najsjajnijim medaljama, Faruk Šabanović, grafički dizajner, animator i filmski radnik, te Edina Selesković, interdisciplinarna suvremena umjetnica s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom.

Nagrada „Sarajevska pahuljica“ pripala je Luni Jusufović za izuzetne rezultate koje je ostvarila kao članica Konjičkog kluba Sarajevo, te sarajevskim srednjoškolcima koji su dali nemjerljiv doprinos promociji bh. znanja, postigavši zavidan rezultat na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Oslu.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj