Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta
  • 27 Jan, 2023

Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i 78. godišnjica otkako je oslobođen najveći nacistički koncentracioni logor Auschwitz.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 01. studenoga 2005. godine ustanovljeno je da se 27. siječanj obilježava kao Međunarodni dan sjećanja.

Ovim povodom, jučer je u sarajevskoj Vijećnici otvorena izložba "Sjećanje na holokaust u Sarajevu kroz dokumente Povijesnog arhiva".

„Potvrđujemo povijesnu opredijeljenost Sarajeva kao antifašističkog, multikulturnog, multikonfesionalnog i kozmopolitskog grada. Dužni smo ovaj nadnevak dostojanstveno obilježavati, posebice kao zemlja i grad koji su preživjeli ratna stradanja, opsadu i genocid devedesetih godina“, poručio je zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva Haris Bašić koji je ujedno i otvorio izložbu.

Pozvao je da „podižemo svijest, doprinosimo ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust i neumorno ukazujemo na poštivanje ljudskih prava u cijelom svijetu.“

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj