Bašić u Vijećnici ugostio diplomatsko i kulturno izaslanstvo Republike Bugarske

Bašić u Vijećnici ugostio diplomatsko i kulturno izaslanstvo Republike Bugarske
  • 02 Jun, 2023

Diplomatska i kulturna delegacija Republike Bugarske predvođena zamjenikom ambasadora Nikolom Nikolovim, posjetila je danas sarajevsku Vijećnicu.

Njihov domaćin bio je zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva Haris Bašić, a tema razgovora bile su izložbe "Isak Samokovlija" i "Pozdrav iz Samokova i Čamkurija", otvorene u galeriji „MAK“ Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti.

Naime, u Historijskom muzeju bugarskog grada Samokova, u aprilu ove godine, otvorena je izložba o Samokovliji čija porodica vodi porijeklo upravo iz ovog grada.

„Cijeneći dobre odnose sa Republikom Bugarskom, prvom zemljom koja je priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine, izuzetno mi je zadovoljstvo danas razgovarati sa delegacijom ove prijateljske zemlje. Isak Samokovlija je obilježio književni život Sarajeva i cijele naše zemlje. Naša je dužnost njegovati bh. kulturno naslijeđe i njegove velikane“, poručio je Bašić.

Gosti su zamjeniku zahvalili na srdačnoj dobrodošlici, ističući značaj saradnje Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i kulturnih institucija iz Samokova.

Prijemu su prisustvovali i direktor Historijskog muzeja Samokovo Veselin Hadžiangelov, zamjenica gradonačelnika Samokova Lyuba Klenova i Lyubomir Nikolov, autor izložbe "Pozdrav iz Samokova i Čamkurija". 

Predstavnice ispred Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine: Đana Kukić i Ifeta Lihić.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj