Samir Avdić u Vijećnici ugostio izaslanstvo Ujedinjenih nacija

Samir Avdić u Vijećnici ugostio izaslanstvo Ujedinjenih nacija
  • 21 Sep, 2023

Članovi izaslanstva Ujedinjenih nacija sa sjedištem u New Yorku, sastali su se sa zamjenikom gradonačelnice Samirom Avdićem.

Razgovarali su o historijatu, mandatu, realiziranim aktivnostima i budućim projektima Informativnog centra Sarajevo koji je uspostavljen Memorandumom o razumijevanju između Grada Sarajeva i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u studenom 2016. godine.

"Uspostava informativnih centara kao što je ovaj u Sarajevu je jako bitna jer su to dokumentacijski centri koji osiguravaju pristup digitalnim bazama podataka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te predstavljaju platformu za niz obrazovnih, znanstveno-istraživačkih i sličnih aktivnosti u svezi s bogatim naslijeđem i zaostavštinom Haškog tribunala", istaknuo je Avdić.

MKSJ je bio prvi sud za ratne zločine utemeljen od strane Ujedinjenih nacija i prvi sud za ratne zločine koji je utemeljen nakon tribunala u Nürnbergu i Tokiju.

Praksa i pravno naslijeđe Tribunala je naslijeđe svijeta, a njegov rad i postignuća potakli su stvaranje drugih međunarodnih krivičnih sudova, uključujući Specijalni sud za Sijera Leone i Izvanredna vijeća u sudovima Kambodže.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj