Zaštita i brendiranje sarajevskog ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda bilo je u fokusu sastanka kojeg je danas gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić održala s ravnateljem Agencije za sigurnost hrane BiH, Džemilom Hajrićem.
„Jako sam zadovoljna do sada poduzetim aktivnostima koje smo za našeg mandata pokrenuli. Grad je učinio i više što se od njega očekivalo. Ranije nitko nije djelovao u tom pravcu“, istaknula je Karić.
Podsjetila je da je na inicijativu i uz svesrdnu potporu Grada po prvi put i zvanično formiranu Udrugu ćevabdžija koja jedino može pokrenuti postupak zaštite.
U ovom trenutku finalizirana je aplikacija prema Agenciji za sigurnost hrane BiH koja treba da izda certifikat o zaštićenom sarajevskom ćevapu u BiH. Sljedeći korak su aktivnosti koje vode zaštiti na razini Europske unije.
„Riječ je o veoma složenom procesu kojeg smo doveli do kraja. Ćevap je je jedan od najpoznatijih sarajevskih brendova. Na ovaj način štitimo njegovu posebnost, a i jačamo bogatu gastronomsku i turističku ponudu našeg Sarajeva“, kazala je gradonačelnica Karić.
Današnjem prijemu je nazočio i koordinator za zaštitu sarajevskih ćevapa, Emir Đedović.
Podijeli:
Najnoviji sadržaj

Bh. prijestolnica u Novu 2024. s pravim sarajevskim der...
- 06 Dec, 2023
Spektakularni doček uz Zabranjeno pušenje, Crvenu jabuku, Bombaj štampu i Laku

Avdić na otvaranju Međunarodnog šahovskog turnira “Bosn...
- 06 Dec, 2023
Grad Sarajevo jedan od supokrovitelja

Održana komemoracija Hadžemu Hajdareviću, istaknutom bh...
- 06 Dec, 2023
Veliki pjesnik, vrsni poznavatelj i majstor jezika
