Grad Sarajevo: Nastavljene aktivnosti na zaštiti sarajevskog ćevapa

Grad Sarajevo: Nastavljene aktivnosti na zaštiti sarajevskog ćevapa
  • 20 Nov, 2023

Zaštita i brendiranje sarajevskog ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda bilo je u fokusu sastanka kojeg je danas gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić održala s ravnateljem Agencije za sigurnost hrane BiH, Džemilom Hajrićem.

„Jako sam zadovoljna do sada poduzetim aktivnostima koje smo za našeg mandata pokrenuli. Grad je učinio i više što se od njega očekivalo. Ranije nitko nije djelovao u tom pravcu“, istaknula je Karić.

Podsjetila je da je na inicijativu i uz svesrdnu potporu Grada po prvi put i zvanično formiranu Udrugu ćevabdžija koja jedino može pokrenuti postupak zaštite.

U ovom trenutku finalizirana je aplikacija prema Agenciji za sigurnost hrane BiH koja treba da izda certifikat o zaštićenom sarajevskom ćevapu u BiH. Sljedeći korak su aktivnosti koje vode zaštiti na razini Europske unije.

„Riječ je o veoma složenom procesu kojeg smo doveli do kraja. Ćevap je je jedan od najpoznatijih sarajevskih brendova. Na ovaj način štitimo njegovu posebnost, a i jačamo bogatu gastronomsku i turističku ponudu našeg Sarajeva“, kazala je gradonačelnica Karić.

Današnjem prijemu je nazočio i koordinator za zaštitu sarajevskih ćevapa, Emir Đedović.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj