Uspostavljen City Mind Lab kao mjesto inovativnih ideja i rješenja za „Pametno Sarajevo“

Uspostavljen City Mind Lab kao mjesto inovativnih ideja i rješenja za „Pametno Sarajevo“
  • 11 Dec, 2018

Grad Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) danas su u Vijećnici ozvaničili početak rada City Mind Lab-a, koji će okupljati naše istaknute i inspirativne sugrađane, stručnjake iz raznih područja.

Ta grupa bi trebala osmišljavati i predlagati inovativne ideje i rješenja, što će činiti temelj za realizaciju projekta „Sarajevo Smart City – Sarajevo pametni grad”.

Sarajevo je stoljećima bilo mjesto inovacija i napretka. Uspostavljanjem ovog tijela, otvara se prilika da Grad aktivira ogromne potencijale koje ima.

Aktualna gradska administracija od samog početka svog mandata pokrenula je i vodi brojne značajne gradske projekte.

Inicijativa “Pametno Sarajevo” je jedan od prioriteta, čijom implementacijom Grad ima namjeru doći do najboljih rješenja s ciljem unaprjeđenja kvalitete života građana glavnog grada.

Grad Sarajevo ovom inicijativom ne samo da želi stići europske trendove, već ima ambiciju da postane lider tih procesa u regiji i šire.

Pilot inicijativa koju financira UNDP ima za cilj otvoriti dijalog između građana, predstavnika vlasti, akademske zajednice i privatnog sektora o budućnosti razvoja pametnog Sarajeva, te testirati inovativna rješenja za digitalno urbano planiranje, unaprjeđenje javnih usluga korištenjem novih tehnologija, kao i tzv. „smart“ urbano poslovanje.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj