Sportske igre OAZE - Udruga "OAZA"

Sportske igre OAZE - Udruga "OAZA"

Udruga za potporu osobama s intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo “Oaza” od 2011. godine organizira veliko međunarodno sportsko natjecanje za osobe s intelektualnim teškoćama pod nazivom “Sportske igre Oaze”.

Cilj ovog natjecanja jeste promocija psiho-fizičkog, socijalnog razvoja i svih sposobnosti osoba s intelektualnim teškoćama kroz sport, te UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Na natjecanju je zastupljeno osam sportova: nogomet, košarka, stolni tenis, boćanje, atletika, plivanje, kuglanje, te MAT program (za osobe s višestrukim smetnjama).
Sportske igre Oaze predstavljaju događaj u sklopu projekta: “Moje pravo na sport”, koji je podržan od Švedske nevladine organizacije MyRight- Empowers people with disabilities, koja okuplja preko dvadeset organizacija osoba s različitim invaliditetom za međunarodnu razvojnu suradnju.

Udruga “Oaza” nastoji svake godine okupiti veliki broj natjecatelja i zaljubljenika u sport iz sljedećih zemalja: BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Švedske, Austrije, SAD-a, Saudijske Arabije. Četiri dana natjecanja simbolizira promocija zdravog stila života osoba s intelektualnim teškoćama kroz sport, druženje, fair play i osvojene medalje.

Sportske igre Oaze tradicionalno se održavaju u prvom tjednu listopada mjeseca. 
Devete Sportske igre Oaze održane su u razdoblju od 03.10. – 06.10. 2019. godine na području Kantona Sarajevo. Na natjecanju je sudjelovalo preko 500 natjecatelja, osoba s intelektualnim teškoćama.

Udruga “Oaza” realizacijom različitih aktivnosti nastoji omogućiti osobama s intelektualnim teškoćama priliku za poboljšanje cjelokupnog kvaliteta života. Sport predstavlja važan segment u razvoju osoba s intelektualnim teškoćama i unaprjeđivanju onih sposobnosti koje čine temeljne preduvjete za oblikovanje socijalno kompetentne i prihvaćene osobe u zajednici različitih.

Održavanje manifestacije: “Sportske igre Oaze”, koju organizira Udruga “Oaza”, šalje poruku cijeloj društvenoj zajednici da ovakvi događaji moraju zaživjeti ijekom cijele godine u gradu Sarajevu i da je to neophodno za unaprjeđivanje života svakog pojedinca s intelektualnim teškoćama.

Udruga za potporu osobama s intelektualnim teškoćama Kantona Sarajevo „Oaza“, jednna od najstarijih udruga na području KS, postoji i djeluje od 1960. godine. Udruga “Oaza”, je nevladina i neprofitna organizacija civilnog društva koja radi na unaprjeđenju prava i zaštiti osoba s intelektualnim teškoćama, te okuplja preko 500 članova. Adresa Udruge “Oaza” je Teheranski trg do br. 6, - Općina Novi Grad. Također prostorni kapaciteti Udruge nalaze se i na području Općine Centar – Sutjeska 18.

Misija Udruge “Oaza”:
Udruga “Oaza” pruža potporu osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima, razvijanjem programa iz područja obrazovanja, radnog osposobljavanja, socijalnog uključivanja i rehabilitacije u svrhu pripreme i osposobljavanja za samostalan život uz potporu, kroz javno zagovaranje, u lokalnoj zajednici.

Vizija Udruge “Oaza”:
Ravnopravan status i uključenost osoba s intelektualnim teškoćama u društvo.

WEB LINK:
http://udruzenjeoaza.ba/bs/

Podijeli:

Najnoviji sadržaj