Sarajevske večeri glazbe SVEM

Sarajevske večeri glazbe SVEM

Fondacija za glazbene umjetnosti /1972/

Sarajevske večeri glazbe (SVEM) su osnovane pri glazbenoj produkciji Radio Televizije Sarajevo 1973 i prestale s djelovanjem 1989. Fondacija za glazbene umjetnosti je ponovo pokrenula Festival 18. SVEM 2012. godine. Fondacija za glazbene umjetnosti MAF, je u svom djelovanju ugostila velike simfonijske orkestre iz regije: Simfoničare RTV Slovenija, Simfoničare HRT i Zagrebačku filharmoniju. Stalni orkestar Festivala je Sarajevska filharmonija, Mo Samra Gulamović nakon uspješnih nastupa s velikim umjetnicima (Ivo Pogorelić, Vadym Kholodenko) imenovana za Rezidentnu dirigenticu Festivala SVEM.  Dirigenti koji su nastupali na SVEM-u su: Uroš Lajovic, prof. Emeritus Bečke Akademije za dirigiranje, koji je iznjedrio velika dirigentska imena današnjice (Kiril Petrenko, novi šef dirigent Berlinske filharmonije), Ivo Lipanović, umjetnički direktor Opere HNK u Splitu, nasljednik Vjekoslav Šuteja na opernom nebu Evrope), mladi Aleksandar Marković, završio dirigiranje na Bečkoj akademiji, bio šef dirigent Brno orkestra, dirigira s velikim orkestrima Europe.

Solisti na SVEM-u: Denyce Graves, mezzosoprano, jedna od najvećih mezzosoprana Amerike, stalna gošća Metropolitan opere New York, Chicago Lyrics teatre, Kraljevska opera London i drugih opera svijeta. Željko Lučić, bariton, najveći Verdijanski bariton današnjice, stalni gost opera: Metropolitan, Chicago, San Francisko, Milanske skale, Bečke opere, Kraljevske opere London, Berlinske opere, Opere Bastilja Pariz i mnoge druge operne kuće. Na sarajevskom nastupu su zajedno s njim nastupili Aida Čorbadžić, Amir Saraćević, i Ivan Šarić. Elena Mosuc, sopran, jedna od najvećih europskih koloraturnih soprana, nastupa u Milanskoj skali, Bečkoj operi, Veronskoj areni. Mikhail Shesaberidze, tenor stalni član Veronske arene, mladi gruzijski tenor, koji će uskoro vladati “tenorskim nebom Europe.

Sarajevski operni solisti koji su na inicijativu MAF-a nastupali na gostovanjima van BiH su: Aida Čorbadžić, sa Sofijskom i Slovenskom filharmonijom, Ljubljana i Trst. Ivan Šarić sa Slovenskom filharmonijom, Amir Saračević, sa Zagrebačkom filharmonijom u dvorani Lisinski.

Poznati svjetski i europski solisti koji su nastupili na Festivalu SVEM-u:

Božo Pardžik, kontrabas, jedan od najvećih kontrabasista današnjice.

Ivo Pogorelić klavir, za njega kažu da je jednostavno genije klavira.

Vadim Kholodenko, klavir, jedan od klavirista budućnosti, dobitnik  Van Cliburn nagrade.

Emmanuel Pahud, flauta, 25 godina prva flauta Berlinske filharmonije, proglašen najvećim flautistom današnjice.

Alena Baeva, violina, najbolja europska violinistica, nastupa s najvećim orkestrima i dirigentima današnjice.

Sergej Krilov, violina, jedan od najvećih svjetskih violinista.

SVEM svake godine otvara Festival i posvećuje koncert “U susret SVEM-u”, na kojem nastupaju najbolji studenti Glazbene akademije sveučilišta u Sarajevu i najbolji studenti iz akademija iz regije i Europe. Naši studenti su nastupali sa studentima Bečke Akademije, sa studentima Akademije iz Graza, studentima Akademije za glazbu Ljubljana i Glazbene akademije Zagreb.  Svake godine u okviru festivala SVEM na glazbenoj akademiji Sveučilišta u Sarajevu ili u Narodnom kazalištu Sarajevo organizira glazbene radionice za studente akademija i učenike završne godine srednje glazbene škole.

Trg Barcelone 3, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]

Telefon: +387 61 358 000, +387 61 312 080

Podijeli:

Najnoviji sadržaj