Članovi Vlade KS trećinu svojih plaća daju za borbu protiv koronavirusa, pojašnjeni i detalji o testiranju

Članovi Vlade KS trećinu svojih plaća daju za borbu protiv koronavirusa, pojašnjeni i detalji o testiranju
  • 26 Mar, 2020

Ministar financija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić iznio je posljednje informacije u svezi s implementacijom zaključka ranije najavljenog Sporazuma između Vlade KS i UNDP-a o zajedničkoj nabavci respiratora.

- Ta ideja je omogućena današnjom odlukom Vlade o otvaranju posebnog računa i prebacivanju po 60.000 KM sa svakog resornog ministarstva. U narednom razdoblju očekujemo potpisivanje sporazuma i pristupanje njegovoj realizaciji - najavio je Halebić.

Rekao je kako će respiratori koji budu nabavljeni biti donirani zdravstvenim ustanovama.

Na današnjoj sjednici Vlade KS je otvoren i donatorski račun za uplatu financijskih sredstava fizičkih i pravnih osoba iz KS, BiH i inozemstva, a Vlada se na istoj sjednici opredijelila da bude prvi uplatitelj na taj donatorski račun, tako što će svi članovi Vlade trećinu plaća odvojiti na taj račun.

Aida Pilav, predsjednica Kriznog stožera KS, rekla je kako se najviše pitanja koja dobivaju tiču broja testova i načinu testiranja.

- Mi smo jučer tijekom dana poslali iz KS sedam uzoraka, od kojih su samo tri bila pozitivna. Već se povećalo testiranje kontakata - pojasnila je Pilav.

Ukazala je i na klastere koji su aktivni, ističući kako su tri nova klastera otvorena u posljednjih 48 sati. Pojasnila je da klasteriranje znači da se mora stupiti u kontakt sa svima koji su bili unutar grupe u kojoj je potvrđen slučaj zaraze.

Pilav je rekla kako su u kontaktu sa stručnjacima te da će u potpunosti, kao i sve zemlje, slijediti strategiju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), shodno veličini problema koji se zbiva u FBiH, točnije u Kantonu Sarajevo.

- Sigurno ćemo krenuti, kada dobijemo sve potpune podatke, oni su već finalizirani, u testiranje kontakata, da bismo u tim klasterima vidjeli sliku širenja epidemije. Konačno, mi govorimo o epidemiji unutar Kantona Sarajevo, odnosno u Federaciji BiH, jer prema pravilima kada se potvrde lokalni kontakti, dakle u lokalnoj zajednici, onda govorimo o epidemiji tog kantona ili epidemiji te zemlje. Na putu smo da idemo na proglašenje epidemije - pojasnila je Pilav.

Dodala je kako su jasni protokoli uzimanja testova koje provode adekvatno educirani i zaštićeni timovi.

Podsjetila je kako će testiranje zaposlenika privatne tvrtke u kojoj je potvrđen slučaj zaraze biti nastavljen.

Još jednom je pozvala sugrađane da poštuju naredbe mjerodavnih tijela i postulate o samoizolaciji. Apelirala je na građane da se izbjegavaju kućna okupljanja, jer je evidentna lokalna cirkulacija virusa te više nije riječ o samo importiranim slučajevima.

Direktor JU Dom zdravlja KS Mehmed Kulić rekao je kako su taksativno uzeli sve izjave zdravstvenih radnika kako bi utvrdili je li došlo do zanemarivanja kada je riječ o ženi koja je preminula, a kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom.

- Imamo jasne pokazatelje da nije došlo do zanemarivanja pacijentice - rekao je Kulić koji je kazao da je pacijentica dobivala adekvatnu terapiju i da nije bilo propusta u tom smislu.

Dodao je i kako postoje dva dokumenta da nema nikakve povezanosti te pacijentice s bilom kojim izvorom COVID-19.

- Nije dala na sumnju liječnicima da se radi o takvoj vrsti infekcije. Tretirana je zbog respiratornih tegoba, smatrano je da postoji i neka bakterijska superinfekcija. Davali su liječnici lijekove i za to - rekao je Kulić.

Dodao je da će biti uvedene sankcije ako ustanove da je došlo do medicinskih propusta.

Kulić je rekao kako se vrše uzimanje uzoraka i mora postojati jasna epidemiološka anamneza.

- Moramo se konzultirati s epidemiolozima i naravno da počinjemo testirati po ovoj novoj strategiji koja je jučer donesena na Kriznom stožeru kao strategija povećanog testiranja - rekao je Kulić.

Dodao je kako imaju dovoljno zaštitne opreme.

- Mi stalno nabavljamo dalje. Moram da naglasim da imamo domaće proizvođače zaštitne opreme koji su na raspolaganju i mislim da neće doći do vremena kada se ta zaštitna oprema više neće moći nabaviti. Imamo je dovoljno i nabavljamo je u redovnim procedurama onoliko koliko treba - rekao je Kulić. (AA)

Podijeli:

Najnoviji sadržaj