Ministar gospodarstva KS Jeličić predstavio kratkoročne mjere za područje KS

Ministar gospodarstva KS Jeličić predstavio kratkoročne mjere za područje KS
  • 08 Apr, 2020

Gospodarskim subjektima kojima je naredbama stožera Civilne zaštite zabranjen rad na području Kantona Sarajevo neće se naplaćivati zakupnina poslovnih prostora počevši od 1. travnja 2020, pa do prestanka naredbe o zabrani rada, a kojima je zakupodavac Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i sve općine u Kantonu Sarajevo, najavio je ministar gospodarsva Kantona Sarajevo (KS) Draško Jeličić, javlja Anadolu Agency (AA).

Jeličić je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Vlade Kantona Sarajevo i Stožera civilne zaštite KS zaposlenike i poslodavce obavijestio da je u tijeku obrada podataka za isplatu plaće za ožujak 2020., do visine minimalne plaće definirane općim kolektivnim ugovorom prema svim gospodarskim subjektima kojima je odlukama stožera Civilne zaštite zabranjen rad, a temeljem nadnevaka o primjeni istih, a koji su zadržali broj radnika u ožujku u odnosu na veljaču 2020., uz ispunjenje obveza temeljem javnih prihoda zaključno s 31. prosincem 2019.

Pojasnio je kako je će ova sredstva biti isplaćena putem formiranog fonda.

Ministar je rekao kako su temeljem održana tri sastanka kojima su nazočili načelnici i predstavnici općina u KS i gradonačelnik, došli u prvoj fazi do kratkoročnih mjera koje će se provoditi na području cijelog Kantona Sarajevo, a tiču se određenih rasterećenja.

Javnost je informirao i da je Ministarstvo gospodarstva KS pokrenulo proceduru donošenja okvirnog zakona koji bi obuhvatio sve planirane aktivnosti s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica, kao što su promjena svrhe korištenja namjenskih sredstava, smanjenje ili obustava plaćanja određenih parafiskalnih obveza, refundacija dijela troškova odnosnim gospodarskim subjektima i drugi, a koje je moguće specificirati tek nakon izvršene detaljne analize izvora sredstava, rashoda sredstava za ove namjene i korisnika sredstava, ali i nakon donošenja federalnog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj