Boračka populacija i umirovljenici neće biti oštećeni za vrijeme epidemiološke krize

Boračka populacija i umirovljenici neće biti oštećeni za vrijeme epidemiološke krize
  • 08 Apr, 2020

SARAJEVO, 8. travnja (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević istaknuo je, prilikom današnjeg obraćanja predstavnika federalnih institucija, kako boračka populacija i umirovljenici neće biti oštećeni za vrijeme epidemiološke krize zbog koronavirusa.

On je zahvalio Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu financija koji su uložili dodatne napore kako bi naknade borcima, odnosno za 102.507 boračkih obitelji, bile isplaćene nekoliko dana ranije, a imajući u vidu ograničenost kretanja sugrađanima koji su stariji od 65 godina.

Ministar Bukvarević je pozvao 35.600 pripadnika boračke populacije koji su stariji od 65 godina da na vrijeme, odnosno do petka ovoga tjedna, preuzmu svoje boračke naknade.

- Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata je uputilo prijedlog prema Vladi Federaciji BiH da se s pozicija unutra Ministarstva preusmjeri 20 miliona KM u Fond za borbu protiv virusa Covid-19, ali su te uštede i rezovi napravljeni sukladno opredjeljenju Vlade FBiH i Ministarstva da se naknade borcima i članovima njihovih obitelji ne umanjuju, što su predstavnici boraca apsolutno podržali - kazao je Bukvarević.

Naglasio je da su mirovine i boračke naknade prioritet u isplati iz Proračuna Federacije BiH i tako će biti i u narednom razdoblju.

- Resorno ministarstvo i Vlada Federacije BiH opredijeljeni su da na sve moguće načine pomognu svim građanima u krizi koja je zadesila našu državu, ali ćemo učiniti i sve napore da najranjivije kategorije našeg društva zaštitimo. S tim u svezi je i odluka našeg Ministarstva za ovih 20 milijuna KM preusmjerimo u Fond koji će biti od pomoći u borbi protiv virusa korona - kazao je Bukvarević.

On je na početku obraćanja iskoristio priliku da svim pripadnicima čestita današnji dan kada je odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine formirana Teritorijalna odbrana Republike BiH.

- Odluka Predsjedništva Republike BiH je bila od strategijskog značaja, jer su sve oružane formacije stavljanje pod jedinstvenu komandu i jedinstvena obilježja. A što će kasnije dovesti do formiranja Armija Republike BiH čime je agresor osujećen u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Organizirano smo prešli na obranu naše domovine i na neki način zbili smo redove i krenuli u obranu. Posebice ističem značaj Patriotske lige BiH, MUP-a Republike BiH, Zelenih beretki i drugih koji su imali bitnu ulogu u obrani od agresora. Te dobrovoljačke formacije su se među prvima suprotstavile agresorima i nakon ove odluke se u potpunosti podčinile stožerima Teritorijalne obrane Republike BiH - kazao je Bukvarević.

Dodao je da je na prijedlog predstavnika boraca jučer u sjedištu Vlade Federacije BiH održan sastanak s izaslanstvom Koordinacije boračkih saveza i organizacija Armije Republike BiH te je upućena zajednička čestitka povodom godišnjice formiranja Teritorijalne obrane Republike BiH.

- Predstavnici boraca iskazali su potporu Ministarstvu i Vladi Federacije BiH koja je uz borce te su pozdravili odluku da boračke naknade i opseg prava ovoj populaciji ne bude umanjen - kazao je Bukvarević.

On je pozvao sve građane da se na današnji dan, svatko na svoj način, primjereno i dostojanstveno, sjeti svih šehida, jer je to najmanje što svi pojedinačno mogu učiniti za sve oni koji su živote utkali u temelje Bosne i Hercegovine.

- Pozivam sve građane da se svatko na svoj način primjereno i dostojanstveno sjetimo naših šehida i poginulih boraca kao i vrhovnog komandanta Alije Izetbegovića, jer je to najmanje što svi možemo pojedinačno učiniti za sve one koji su živote utkali u temelje naše jedine domovine Bosne i Hercegovine - kazao je.

Bukvarević je pozvao sve boračke kategorije i druge građane da se poštuju mjere koje su izdala mjerodavna tijela te se zahvalio svima koji su na prvoj liniji obrane od koronavirusa, ljekarima, policajcima i svima koji su u službi građanima.

- Treba da poštujemo mjere i učinimo maksimum da ostanemo što je moguće više kod svojih kuća - kazao je.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj