Grupa EIB osigurat će zemljama izvan Europske unije 5,2 milijardi eura

Grupa EIB osigurat će zemljama izvan Europske unije 5,2 milijardi eura
  • 08 Apr, 2020

SARAJEVO, 8. travnja (FENA) - Grupa Europske investicijske banke (EIB) osigurat će zemljama izvan Europske unije 5,2 milijardi eura u okviru svog paketa potpore otklanjanju posljedica pandemije Covid-19.

Sredstva su dio šireg paketa pomoći za 100 zemalja izvan EU koje je danas najavila Europska unija i njen „Tim Europa“, a koja su podržana garancijama iz proračuna EU.

Potpora će zemljama biti omogućena po žurnom postupku, a cilj je sačuvati radna mjesta i životni standard građana koji rade u sektorima koji su najteže pogođeni negativnim ekonomskim i društvenim posljedicama pandemije, i bit će ispraćena dodatnim dugoročnim financiranjem zdravstvenog i gospodarskog sektora, sukladno potrebama.

  - Pandemija Covid-19 pogodila je mnoge zemlje i za sobom će ostaviti ozbiljne ekonomske posljedice. Bit će izgubljena radna mjesta i s njima mogućnost ljudi da podmiruju osnovne životne potrebe. U ekonomski ranjivijim zemljama kriza će najviše pogoditi poduzetnike, ali i uvećati javni dug. Našim partnerima izvan EU želimo da pokažemo da je Europa uz njih onda kada im je potrebna. Kao dio „Tima Europe”, EIB Grupa će u nedjeljama pred nama osigurati konkretnu potporu za nove investicije u zdravstvo i gospodarstvo u zemljama izvan EU. U suradnji s Europskim povjerenstvom, zemljama članicama EU, kao i europskim i ostalim multilateralnim financijskim institucijama omogućit ćemo javnom i privatnom sektoru lakši pristup financijama koje će im biti neophodne da prevladaju posljedice pandemije - izjavio je Werner Hoyer, predsjednik Europske investicijske banke.

Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco koji je u EIB Grupi zadužen za aktivnosti na zapadnom Balkanu izjavio je da je pandemija Covid-19 suočila svijet s ekonomskim izazovima kakvi nisu viđeni u novijoj povijesti.

 - Kao dio zajedničkog napora Europske unije i njenog „Tima Europe“ da se ponudi konkretan i učinkovit odgovor za ove izazove, EIB je pripremio paket mjera žurne potpore zemljama zapadnog Balkana i to najprije lokalnim malim i srednjim poduzećima i zdravstvenom sustavu. Želimo da uradimo sve što možemo i pomognemo da se sačuvaju ljudski životi, radna mjesta i plaće građana zapadnog Balkana. Razmjere kriza zahtijevaju europsko jedinstvo i solidarnost. EIB Grupa je ponosna što je u prilici da konkretnom potporom pomogne ublažavanje ekonomskih učinaka pandemije Covid-19 na zapadnom Balkanu - dodao je Scannapieco. 

Kako bi se identificirali najučinkovitiji instrumenti potpore zdravstvu i gospodarstvu, EIB Grupa je svoj paket mjera pripremila i kroz kontakte sa svojim klijentima iz javnog i privatnog sektora u više od 100 zemalja izvan Europske unije i time nastavila svoju dugoročnu potporu održivom i inkluzivnom razvoju europske i svjetske ekonomije.  

Paket potpore EIB grupe zemljama zapadnog Balkana bit će dostupan po ubrzanoj proceduri i prilagođen specifičnim potrebama različitih sektora gospodarstva, ali i lokalnim izazovima koje nameće pandemija. Zemljama zapadnog Balkana bit će dostupna i tehnička potpora i ekspertiza za bržu pripremu investicijskih projekata.

EIB Grupa je spremna da ubrza izdavanje već odobrenih zajmova vrijednih oko milijardu eura i tako pomogne zdravstvenom sektoru u zemljama izvan EU da se izbori s pandemijom, a gospodarstvenicima omogući što lakši pristup financijskim sredstvima kako bi riješili probleme nedostatka gotovine i likvidnosti.

Osigurana je potpora dugogodišnjim klijentima banke iz zdravstvenog sektora kako bi unapredili sustav javnog zdravstva u svojim zemljama i bili u stanju da glavni fokus svojih aktivnosti drže na borbi protiv pandemije. EIB Grupa će također ubrzati izdavanje već odobrenih sredstava za financiranje projekata u zdravstvu, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

Dio paketa potpore sektoru zdravstva dolazi i kroz jedinstveno tehničko iskustvo i financijsku ekspertizu koje je EIB razvio investirajući više od 30 milijardi eura u bolnice, zdravstvene usluge i medicinske inovacije širom Europe. Financiranje projekata u sektoru zdravstva dodatno će biti ubrzano bliskom suradnjom s ministarstvima zdravlja i drugim partnerima iz ovog sektora.

EIB Grupa će i malim i srednjim poduzećima olakšati pristup financijama i to putem već dogovorenih kreditnih linija dostupnih kod lokalnih banaka i financijskih institucija širom svijeta. Ove mjere će biti od najveće pomoći kompanijama u gospodarskim sektorima koji su najteže pogođeni pandemijom. Cilj ovih mjera je da osnaže lokalne banke i financijske institucije, uključujući i mikrofinancijske institucije, čije će iskustvo biti ključ za uspješnu dugoročnu podršku održivom razvoju gospodarstva.

Paket pomoći EIB Grupe privatnom sektoru bit će dostupan kako lokalnim i međunarodnim korporacijama, tako i malim i srednjim poduzećima, poljoprivrednicima i poduzetnicima.

Očekuje se da će pandemija Covid-19 imati negativne posljedice i na buduće investicije u javnom sektoru. Kako bi se ove posljedice ublažile, EIB će u suradnji sa svojim partnerima raditi na uklanjanju prepreka za investicije u javni sektor, pružiti potporu zdravstvu, regionalnoj trgovinskoj razmeni i teško pogođenim sektorima poput turizma i hotelijerstva.

Ubrzano financiranje će biti dostupno u zemljama u kojima EIB već posluje, što uključuje i sve zemlje zapadnog Balkana. Očekuje se da će paketi pomoći biti dodatno osnaženi od drugih međunarodnih i europskih financijskih institucija, saopćeno je iz EIB-a.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj