Na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu izoliran bh. soj virusa SARS-CoV-2

Na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu izoliran bh. soj virusa SARS-CoV-2
  • 03 Jun, 2020

SARAJEVO, 3. lipnja (FENA) - U Laboratoriju za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu iz kliničkih uzoraka ljudi oboljelih od COVID-19, izoliran je prvi bosanskohercegovački soj virusa SARS-CoV-2, uzročnik spomenutog oboljenja.

Taj, za bosanskohercegovačku znanost, u cjelini veliki i vrlo važan iskorak, napravljen vlastitim sredstvima Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu, predstavlja konkretan doprinos domaće pameti, inventivnosti i znanja svjetskim naporima u rasvjetljavanju prirode i porijekla virusa s jedne te potencijalni doprinos razvoju adekvatne vakcine s druge strane.

Posjed vlastitog soja virusa, također, predstavlja i polazni temelj za brojna multidisciplinarna istraživanja i projekte, kako znanstvenoistraživačke tako i aplikativne, domaće i međunarodne.

Posebno je značajno istaći da je najveći dio rada na izolaciji virusa, pod supervizijom šefa Laboratorija prof. dr. Teufika Goletića, napravio mladi znanstvenoistraživački tim, dominantno sačinjen od studenata doktorskog studija „Veterinarska medicina i javno zdravstvo“ kojega organizira Veterinarski fakultet Sveučilišta u Sarajevu.

Na projektu izolacije virusa izuzetno značajan doprinos dali su i Akademija znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine predstavljena akademkinjom prof. dr. Mirsadom Hukić te eminentni mikrobiolozi, kliničari, genetičari i epidemiolozi iz većeg broja institucija s područja cijele Bosne i Hercegovine.

Bitno je napomenuti da je taj značajan korak dio šire studije u kojoj sudjeluju i druge bh. institucije, a koji bi trebao rezultirati ustanovljavanjem genetičkih sekvenci soja SARS-CoV-2 virusa nazočnog u BiH populaciji.

Za dovršetak spomenute studije - molekularne karakterizacije, odnosno sekvencioniranja genoma izoliranog bh. soja virusa COVID-19 te virusnih genoma iz kliničkih uzoraka, a kojim bi pored ostaloga dobili i odgovore na pitanja puteva unosa virusa, stupanj i vrstu mutacija, ali i adekvatnosti i primjerenosti korištenih PCR temeljenih dijagnostičkih testova, neophodna je potpora mjerodavnih ministarstava, saopćeno je iz Ureda dekana Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu.

S tim u svezi, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Sarajevu izražava zahvalnost za interes i zalaganje iskazano od strane Federalnog ministarstva zdravlja te posebno Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju i UNDP-ovom Programu potpore odgovoru na COVID-19 u BiH.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj