Bijela tabija jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija Sarajeva

Bijela tabija jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija Sarajeva
  • 14 Jul, 2020

Bijela tabija jedan od najimpozantnijih objekata graditeljskog naslijeđa Sarajeva ponovno je u redu najatraktivnijih turističkih atrakcija grada.

Zahvaljujući Gradu Sarajevu koji je u suradnji s Federalnim zavodom za zaštitu spomenika, te ostalim relevantnim institucijama završio projekt sanacije, obnove dijela kamenih zidova unutar kompleksa i konzervacije - građanima i posjetiteljima Sarajeva pružena je prilika da se i sami uvjere u značaj ove tvrđave.

Upravo u obnovljenom spektakularnom ambijentu Bijele tabije ove godine je i održan Bajramski koncert.

Dominantan položaj Bijele tabije koja je na istočnoj visinskoj koti sarajevske kotline u odnosu na izgled gradske jezgre, ostavlja specifičan pečat ljudskog stvaralaštva. Interesantan je podatak da je ime dobila po bijelom krečnjaku od kojeg je i sagrađena.

O vremenu nastanka Bijele tabije do danas su izrečena različita mišljenja. Prema jednom, objekt je nastao oko 1550. godine (mišljenje je utemeljeno na podacima koje daje putopisac Katarino Zeno), a porušena je u vrijeme izgradnje Vratničkog grada i na njenom mjestu je izgrađena nova utvrda, koju danas prepoznajemo po poligonalnom obliku.

Prema drugom mišljenju, na mjestu Bijele tabije se još u srednjem vijeku nalazila tvrđava, koja nije bila veća od uobičajenog tipa srednjovjekovne obrambene utvrde koja štiti otvoreno naselje (podgrađe) u njenoj blizini, navodi se na stranici Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Sarajeva.

Arheološka istraživanja pokazala su kako je najstariji dio tvrđave sagrađen još u srednjem vijeku, krajem 14. ili početkom 15. stoljeća, te da je tvrđava dograđivana u vrijeme osmanske, a potom i austro-ugarske vladavine.

Kula je bila od velikog značaja za obranu grada prilikom napada austrijskog princa Eugena Savojskog u 17. stoljeću, te austrougarske vojske 1878. godine.

Uspješnu rekonstrukciju izgleda srednjovjekovne tvrđave na mjestu Bijele tabije uradio je Alija Bejtić, temeljem podataka koje daju izvori iz 17. stoljeća.

Vrsni poznavatelj povijesti šehera i njegovih simbola, arhitekta Mufid Garibija kazao je kako o značaju Bijele tabije dovoljno govori i činjenica da je upravo ona bila prva lokacija na kojoj su, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, snage UN-a formirale svoje vojno utvrđenje i podigle zastave.

Bijela tabija je danas Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a zbog nevjerojatnog pogleda koji se s ove lokacije pruža jedna je od najposjećenijih.

Unutar ograđenih zidina ove utvrde možete ući svakim danom u terminu od 10 do 19 sati.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj