Zavod za javno zdravstvo KS: Osobu sa simptomima COVID-19 poslodavac mora odmah uputiti kući

Zavod za javno zdravstvo KS: Osobu sa simptomima COVID-19 poslodavac mora odmah uputiti kući
  • 14 Jul, 2020

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo (Bosna i Hercegovina) pojasnili su na koji način treba postupiti u slučaju potvrđivanja COVID-19 oboljenja kod zaposlenika u radnom kolektivu.

Kako navode, zaposlenika koji dođe na posao sa simptomima poput temperature, kašlja, respiratornih simptoma, malaksalosti ili navede gubitak okusa i mirisa, poslodavac mora odmah uputiti kući.

“Svi zaposlenici koji su razvili simptome izvan radnog vremena ne trebaju dolaziti na posao. Oni imaju obvezu da se odmah telefonski jave mjerodavnom ljekaru i prijave simptome. Također, osoba treba obavijestiti sve svoje privatne i službene bliske kontakte koji su bili bez maske, na udaljenosti manjoj od jednog metra i dulje od 15 minuta, da je kod njega detektiran SARS-CoV2 virus. Zaražena osoba postaje infektivna dva dana prije pojave simptoma ili kod asimptomatskog Covid pozitivnog dva dana prije nadnevka uzorkovanja za rtPCR test”, istaknuli su iz Zavoda, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dalje navode da mjerodavni ljekar svakodnevno prati zdravstveno stanje pacijenta, te određuje potrebu za testiranjem, sukladno važećim smjernicama. Pacijentu ljekar određuje samoizolaciju i razdoblje praćenja od 14 dana te ukoliko dođe do pogoršanja simptoma određuje pregled pacijenta i eventualnu hospitalizaciju.

Podsjećaju da se pravilnim nošenjem maski i držanjem socijalne distance od dva metra u zatvorenim prostorijama i jedan metar na otvorenom sprječava širenje zaraze COVID-19 oboljenja.

“Osoba koja nosi masku i održava higijenu ruku bez dodirivanja nosa i usta smanjuje mogućnost širenja zaraze na minimum. Dezinfekciju treba obavljati svakodnevno, tzv. tekuća dezinfekcija (svaki zaposlenik oko sebe) i na kraju svakog radnog dana nakon radnog vremena, netko od zaposlenika (određuje ga krizni stožer ustanove) treba izvršiti dezinfekciju svih radnih prostorija.

Ukoliko je potrebna dodatna dezinfekcija cjelokupnog prostora potrebno je pozvati ugovornog izvođača DDD poslova”, navode iz Zavoda.

Na upit šta uraditi sa strankama koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim zaposlenikom, iz Zavoda pojašnjavaju:

“Potrebno ih je obavijestiti da se jave obiteljskom ljekaru koji će procijeniti potrebu za samoizolacijom. Razdoblje praćenja osobe koja je u samoizolaciji počinje od nadnevka posljednjeg kontakta sa zaraženom osobom i traje 14 dana. Ponavljamo, ukoliko se pridržavate mjera koje su naložene od Federalnog i Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, onda nema bliskih kontakata među zaposlenicima niti sa strankama te nitko nije ugrožen na radnom mjestu. Preporučujemo da se uvede forma izjave na koju će se zaposlenici i stranke svaki dan potpisati da niti oni niti bliski članovi njihovog kućanstva nemaju sljedeće simptome: povišena temperatura, respiratorni simptomi, gubitak okusa i mirisa, malaksalost”, navode iz Zavoda.

Podsjećaju da je Naredbom Kriznog stožera Ministarstva zdravstva KS, koja je na snazi od 6. lipnja 2020. godine, naloženo svim poslovnim subjektima, javnim ustanovama, javnim poduzećima, tijelima uprave na području Kantona Sarajevo da donesu i usvoje krizne planove pripravnosti, koji sadrže set svih higijensko-epidemioloških mjera, kao i preventivnih mjera, a preporučuje se da tamo gdje je god moguće i opravdano organiziraju rad od kuće ili odrede skraćeno radno vrijeme.

Nepridržavanje mjera iz kriznih planova pripravnosti od strane zaposlenika poslovnih subjekata, javnih ustanova, javnih poduzeća i tijela uprave je kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj