Gradonačelnik Behmen i ambasador Hasanov: intenzivirati pobratimske veze između Sarajeva i Bakua

Gradonačelnik Behmen i ambasador Hasanov: intenzivirati pobratimske veze između Sarajeva i Bakua
  • 05 Aug, 2011

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenikom Miroslavom Živanovićem i sekretarom Gradske uprave Miloradom Kojovićem primio je danas NJ.E. Eldara Hasanova, ambasadora Republike Azerbejdžan u BiH. „Bosna i Hercegovina i Grad Sarajevo za nas predstavljaju specifičan interes s obzirom da imamo sličnu historiju i sudbinu, a i razumijemo bol i stradanje. Političke veze između naše dvije zemlje su na visokom nivou. U narednom periodu trebamo podići ekonomske odnose za šta je Azerbejdžan spreman“, istaknuo je ambasador Hasanov, te najavio posjetu ministra ekonomije Azerbejdžana u septembru, kako bi razgovarali o konkretnim privrednim projektima.

U znak  pobratimskih veza između glavnih gradova BiH i Azerbejdžana, na inicijativu Ambasade ove prijateljske zemlje, obnavlja se Ulica grada Bakua na Dobrinji. Također, imaju u planu da izgrade i park za djecu i starije u Sarajevu, koji bi predstavljao simbol prijateljstva dviju zemalja. Ambasador Hasanov je ovom prilikom pozvao gradonačelnika Behmena da krajem ove ili početkom naredne godine posjeti Baku s ciljem obnavljanja i intenziviranja pobratimskih odnosa koji traju od 1972. godine.

Gradonačelnik Behmen je zahvalio ambasadoru Hasanovu na njegovom angažmanu u ovim projektima, te kazao da će posredovati u uspostavljanju kontakata zvaničnika i privrednika Bakua i Azerbejdžana sa premijerima KS i F BiH, kako bi definirali aktivnosti i projekte, pogotovo u oblasti privrede i infrastrukture.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj