Grad Sarajevo i Accelerator Lab UNDP-a BiH izabrali pobjednike izazova "Hrana nije otpad"

Grad Sarajevo i Accelerator Lab UNDP-a BiH izabrali pobjednike izazova "Hrana nije otpad"
  • 16 Dec, 2019

Grad Sarajevo i Accelerator Lab UNDP-a u Bosni i Hercegovini pozvali su sve zainteresirane pojedince, organizacije civilnog društva, akademske institucije, privatni sektor i medije da kandidiraju svoje ideje za praktična, primjenjiva i inovativna rješenja na temu: Kako promijeniti navike i prakse koje dovode do bacanja hrane i/ili pretvoriti otpad od hrane u nešto korisno?

Otpad od hrane postaje problem ogromnih razmjera širom planete. Oko 30% (1,3 milijarde tona) proizvedene hrane se nikada ne iskoristi.

Situacija u Bosni i Hercegovini nije puno bolja, a procjene ukazuju da oko 500 tona hrane dnevno završi na deponijima otpada sa višestrukim posljedicama u finansijskim gubicima proizvođača do ozbiljnih okolinskih problema.

Podneseno je dvadeset i šest (26) ideja i rješenja, a petočlana komisija sačinjena od predstavnika grada Sarajeva i UNDP-a, ocijenila je sve prijave prema kvalitetu, originalnosti, izvodivosti i zero waste rješenju koji nudi način da se hrana ponovo koristi, čime se direktno sanira trenutni take-make-waste model.

Pobjednici izazova su: “Tanjir više” na prvom mjestu (nagrada u vrijednosti od 3,000 američkih dolara), drugo mjesto: “Fudvej” (nagrada u vrijednosti od 2,000 američkih dolara) i treće mjesto: “7 days” (nagrada u vrijednosti od 1,000 američkih dolara).

Grad Sarajevo se zahvaljuje svima koji su učestvovali i doprinijeli razvoju portfolija rješenja pomenutog problema.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj