Skaka: Naši šehidi vječno su svjedočanstvo teške, ali pobjedonosne borbe ovog naroda

Skaka: Naši šehidi vječno su svjedočanstvo teške, ali pobjedonosne borbe ovog naroda
  • 25 May, 2020

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava kao Dan šehida, a središnji događaj održan je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Izaslanstvo Grada Sarajeva, predvođeno gradonačelnikom Abdulahom Skakom, obišlo je šehidska mezarja te odalo počast i položilo cvijeće na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića.

Danas se Dan šehida poklapa s danom kada je agresorska granata gađala tuzlansku mladost. Ubijena je 71 osoba, 240 je teže i lakše ranjeno na tuzlanskoj Kapiji. Taj zločin je duboka rana na tkivu Bosne i Hercegovine i nikada neće biti zaboravljen.

„Osjećaji ponosa i sjete nad bijelim nišanima pečat su na srcu ovog naroda. Naši šehidi vječno su svjedočanstvo teške, ali pobjedonosne borbe jednog naroda za istinu, vjeru, mir, dostojanstvo i čovjeka. Zato drugi dan Bajrama, blagdana koji donosi radost, tu radost pronalazimo s onim najboljim od nas. Onima što su smiraj u toj zajedničkoj borbi pronašli ispod zelenih bosanskih ćilima. Njihova žrtva naša je oaveza“, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

Kovači i Kapija sudbinska su mjesta ovog naroda i države. Na njima kujemo svoju budućnost i prolazimo kroz naše pobjedonosne kapije.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj