Izložba fotografija „Alija Izetbegović – Između Istoka i Zapada“ otvorena u Galeriji Općine Novi Grad

Izložba fotografija „Alija Izetbegović – Između Istoka i Zapada“ otvorena u Galeriji Općine Novi Grad
  • 07 Aug, 2020

U Galeriji Općine Novi Grad otvorena je izložba pod nazivom „Alija Izetbegović – Između Istoka i Zapada“ kojom JU Muzej „Alija Izetbegović“ simbolično obilježava 95. godišnjicu od rođenja prvog predsjednika neovisne Bosne i Hercegovine.

Otvaranju su nazočili članovi obitelji rahmetli predsjednika Predsjedništva RBiH, odnosno sve troje njegove djece, sin Bakir Izetbegović, član Kolegija Doma naroda PS Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA i kćerke Lejla i Sabina.

Nazočnim gostima dobrodošlicu je poželio načelnik Semir Efendić istakavši da Općina Novi Grad ima dugogodišnju suradnju s JU Muzej „Alija Izetbegović“.

„Naziv izložbe  „Alija Izetbegović – Između Istoka i Zapada“ odmah me asocira na njegovu knjigu „Islam između Istoka i Zapada“. Ne znam je li neka knjiga u mom životu na mene ostavila toliki utisak, to slaganje pojmova koje čovjek na vrijeme posloži u životu veoma je važno. Posebice njegova razmatranja odnosa između kulture i civilizacije koje se često u interpretacijama izjednačavaju, ili njegovi pogledi na islamsku filozofiju života u usporedbi s drugim religijama, nešto su što nikada neću zaboraviti“, rekao je načelnik Efendić.

Izložba na 40 kronološki poredanih panela prikazuje politički i privatni život Alije Izetbegovića, njegov lik, djelo i ideje za koje se zalagao i borio tijekom svog života.

„Smatram da je izložba jako značajna iz razloga što će posjetitelji po prvi put imati priliku da vide neke fotografije koje su pronađene u obiteljskoj arhivi. Znamo da je Alija Izetbegović imao turbulentan život, živio je u jednom vremenskom razdoblju koje je bilo izuzetno izazovno i specifično. Posjetitelji će imati priliku da kroz ovu izložbu upoznaju jednu sasvim drugu stranu našeg prvog predsjednika, kroz njegove obiteljske fotografije, ali i fotografije njegovog političkog i diplomatskog života“, istaknula je unuka rahmetli Alije Izetbegovića i ravnateljica Muzeja "Alija Izetbegović" Nađa Berberović - Dizdarević.

Dodala je da se danas i sutra u Muzeju „Alija Izetbegović“ održavaju dani otvorenih vrata, a ulaz za posjetitelje je besplatan.

Na izloženim fotografijama, osim obiteljskog i diplomatskog života rahmetli predsjednika, predstavljen je i njegov vjerski aktivizam i sve ono što opisuje njegov život. Prikazane su fotografije iz mladosti, zatim velika posjeta Kataru 1998. godine kada je u Dohi dobio Orden neovisnosti države Katar, što je jedna od najznačajnijih nagrada. Zanimljivo je da se mogu vidjeti i fotografije koje prezentiraju i njegov osobni život, poput njegove prve osobne iskaznice, indexa, članskih karti raznih društava i slično.

Izložba se možete pogledati radnim danima do 21. kolovoza, u razdoblju od 10:00 do 16:00 sati. 

 Ulaz je slobodan.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj