Obilježena godišnjica rođenja Alije Izetbegovića

Obilježena godišnjica rođenja Alije Izetbegovića
  • 08 Aug, 2020

SARAJEVO, 8. kolovoza (FENA) - Na Šehidskom mezarju Kovači danas je obilježena godišnjica rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića.

Tim povodom položeno je cvijeće i proučena Fatiha na šehidskom spomen-obilježju i na mezarju na Kovačima.

Obilježavanju godišnjice nazočili su predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Povjereništvo Asocijacije mladih SDA BiH. 

Džaferović je istaknuo da je Alija Izetbegović najznačajnija osoba u modernoj povijesti Bosne i Hercegovine.

- Bio je na čelu BiH za vrijeme raspada bivše Jugoslavije i borbe za osiguranje samostalnosti,  neovisnosti i međunarodnog priznanja BiH i uspješno je dobio tu bitku. Pod njegovim vodstvom BiH je postala neovisna, međunarodno priznata država, članica Ujedinjenih nacija. Bio je na čelu BiH u vrijeme obrane od agresije. BiH je obranjena od agresije, sačuvana je cjelovita i demokratska. To su postignuća koja su izravno vezana za ličnost rahmetni Alije Izetbegovića i to će zauvijek biti upisano u povijest Bosne i Hercegovine. Bio je čovjek cijenjen i na istoku i zapadu  kao državnik, kao mislilac, pisac, humanista - kazao je Džaferović. 

Naveo je da će djelo Alije Izetbegovića ostati kao trajna inspiracija budućim generacijama, kako se u skoro nemogućim uvjetima borio za slobodu, toleranciju, za demokratiju u BiH. 

- Mudrost Alije Izetbegovića potrebna je i danas u trenutku kada se BiH bori sa onim silama koje ne žele dobro našoj zemlji. Volio bih da postoji više jedinstva kod probosanskih političkih snaga. O tome je dosta puta govorio i predsjednik Alija Izetbegović. To je zapisano i u njegovim djelima, jer  jedinstvo probosanskih političkih snaga, Bošnjaka i svih probosanskih političkih snaga je ustvari jedan od bitnih preduvjeta za uspješnu borbu za cjelovitu i demokratsku  BiH. Toga bi trebali biti svjesni svi akteri političke scene, posebno oni koji za sebe kažu da su probosanske političke orijentacije - poručio je Džaferović.   

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, prisjetio se slika iz djetinjstva i života sa svojim ocem.

- Poslije je nastao jedan turbulentan život sa zatvorima, ratovima, belajima, tako da sam imao priliku da učim sve od čovjeka koji je bio staložen, uporan, koji je na kraju krajeva sve te problema nadvladao. Najvažnija lekcija koju me je otac naučio je vjera u Boga, strpljenje i povjerenje u ljude - kazao je Bakir Izetbegović.  

U usporedbi s razdobljem u kojem je BiH vodio Alija Izetbegović i današnjem vremenu, Bakir Izetbegović ja kazao da i danas živimo u zemlju u kojoj su političke snage podijeljene.

- Još uvijek djeluju snage koje su protiv BiH i njenog napretka. Stalno se suočavamo s time i to liči na jedno natezanje konopca. U vrijeme rehmetli Alije Izetbegovića bila je stopostotna vlast na trideset posto teritorije BiH, a danas je trideset posto vlasti na sto posto teritorije, tako da nije lako prave stvari vući u pravom smjeru, ali mislim da mi držimo tu stabilnost - kazao je Izetbegović. 

Alija Izetbegović rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. 

Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja, dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom "Sarajevskom procesu" kao prvooptuženi u grupi od 13 muslimanskih intelektualaca osuđen je na 14 godina zatvora.

Alija Izetbegović je 1990. godine postao prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, koja je bila u sastavu SFRJ do međunarodnog priznanja neovisnosti 6. travnja 1992. godine.

Godine 1996. izabran je za člana, a potom i za predsjedatelja Predsjedništva BiH.

Autor je većeg broja publicističkih radova i studija te knjiga "Islam između Istoka i Zapada", "Problemi islamskog preporoda" i "Islamska deklaracija". Te knjige prevedene su na nekoliko jezika i objavljene u više zemalja. Objavio je knjigu "Moj bijeg u slobodu" 1999. godine, a 2000. knjigu "Sjećanja" (autobiografski zapis). Godine 2004. objavljena su sabrana djela Alije Izetbegovića u 10 tomova. 

Dobitnik je niza priznanja i nagrada, kao što su Nagrada Kralja Fejsala, medalje Centra za demokratiju iz Washingtona, a najutjecajniji španjolski list, madridski "El-Mundo" izabrao je Aliju Izetbegovića 1995. za osobu godine u svijetu. Istambulski Univerzitet Marmara dodijelio mu je 1997. godine titulu počasnog doktora pravnih znanosti za doprinos zaštiti ljudskih prava, uspostavu mira, ali i kao uglednom pravniku. Na forumu u Kran Montani 1998. godine dobitnik je prestižne nagrade za unaprjeđenje ljudskih prava.

Alija Izetbegović je umro 19. listopada 2003. i ukopan je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Pogledajte VIDEO

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj