Музеј Сарајева богатији за сталну поставку 'Кујунџијски-златарски занат'

Музеј Сарајева богатији за сталну поставку 'Кујунџијски-златарски занат'
  • 26 Oct, 2020

"Кујунџијски -златарски занат" назив је изложбе и сталне поставке аутора Моамера Шеховића, вишег кустоса, која ће бити отворена данас у Бруса безистану, депандансу Музеја Сарајева.

Посјетиоци ће имати прилику да, поред изложбе о историјату, елементима практичнога рада и традицији златарско-кујунџијског заната у сарајевској чаршији, погледају оригиналну златарску радионицу која ће као стална поставка бити изложена у Бруса безистану.

Златарска радионица са свим припадајућим алатима, машинама и реквизитаријем откупљена је од Бакира Тузија, сарајевског златара.

На изложбеним паноима биће представљен развој златарског заната у Сарајеву са фотографијама, опис самог заната и генералије о једној од најпознатијих сарајевских златарских породица, породици Салиха Софића чији је унук Бакир Тузи наставио породичну традицију, као и златарским породицама Бектић и Бичакчић које су уступиле накит и предмете филигранске израде у промотивне сврхе.

Аутор изложбене поставке виши кустос Моамер Шеховић, кустос старих заната, о истраживачком раду на овом сложеном и важном културолошком пројекту, истакао је да је, захваљујући доброхотности Бакира Тузија и Музеја Сарајева који је изнашао начин да путем откупа једну цјеловиту златарску радионицу интегрише у музејски фонд, провео историјско истраживање и описао златарски-кујунџијски занат са свим његовим специфичностима, развојем и практичном примјеном.

- Посјетиоци ће имати прилику да кроз паное, каталошку публикацију и постављене експонате, упознају традицију овога еснафа дугу више од пет вјекова који је један од симбола занатског, привредног и културног живота Сарајева. Истраживање овог заната је дио ширег истраживања старих заната и пројекта "Свјетло депоа" у коју су укључени и моје колеге кустоси Музеја Сарајева. Вјерујем да ћемо изнаћи средства, али и наићи на подршку грађана Сарајева који имају податке о породичном наслијеђу у домену старих заната и тако каталогизирати све старе занате кроз музејски научни апарат - подвукао је Шеховић.

Изложба ће уз поштивање свих епидемиолошких мјера бити изложена сваки дан осим недјеље од 10 до 16 часова, саопштено је из Музеја Сарајева.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj